Met de CRDL contact maken en activeren

Het aanbod en gebruik van technologische toepassingen in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, gekoppeld aan de ervaringen van collega-zorgorganisaties, zijn ruim 150 technologische toepassingen geïnventariseerd. Technologische toepassing #34 is de CRDL van Zorggroep Tangenborgh. Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag met een van de onderwerpen.

Wat doet de CRDL en voor wie is het bedoeld?

De CRDL is een houten instrument, waarmee je contact kunt maken met mensen met (diepe) dementie. Het houten instrument heeft sensoren aan de bovenzijde. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt de CRDL geluid. Je legt dus beiden één hand op het instrument en raakt elkaar vervolgens met de andere hand aan, bijvoorbeeld door elkaars hand vast te pakken. Op die manier vorm je met de CRDL een gesloten cirkel en speelt het instrument een geluid af. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je verschillende geluiden. Je kunt uiteenlopende voorgeprogrammeerde geluiden kiezen, zoals een boerderij, de stad of de zee. Maar je kunt ook eigen geluiden toevoegen en zo inspelen op de behoeftes of het levensverhaal van de cliënt.

Waarom gebruiken jullie de CRDL?

We zetten de CRDL in voor het welzijn van de bewoners, om contact te maken en te activeren. Elke vorm van reactie is goed.

Saskia Timmermans over de CRDL op het congres Thuis in het Verpleeghuis 2018

Wat zijn de voordelen voor de bewoner en medewerker?

Medewerkers en familie kunnen contact maken met de bewoner. Ook voor de bewoner is het een contactmomentje, de bewoner gaat zich weer iets herinneren. Het is heel ontroerend om te zien hoe bewoners reageren. We denken dat het welzijn van de bewoner dan toeneemt. Je kunt een bewoner ook kalmeren met de CRDL, bij onrust of verdriet. En niet onbelangrijk: de CRDL is heel gemakkelijk in het gebruik.

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?

Het is best duur, daarom hebben we nu vier CRDL’s. Dat betekent dat we ze rouleren over de verschillende afdelingen.

Hoe gebruiken jullie deze technologie in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Naast de algemene dagelijkse levensverrichtingen richt het werk in het verpleeghuis zich grotendeels op welzijn. Daar kan deze technologie een prachtig onderdeel van zijn. Iedereen mag de CRDL gebruiken, ook familie.

Meer weten

Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Geplaatst op: 6 oktober 2020
Laatst gewijzigd op: 7 oktober 2020