Belevenistafel roept herinneringen op bij bewoners met dementie

Het aanbod en gebruik van technologische toepassingen in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, gekoppeld aan de ervaringen van collega-zorgorganisaties, zijn ruim 150 technologische toepassingen geïnventariseerd. Technologische toepassing #2 is de belevenistafel van Zorggroep Tangenborgh voor bewoners met dementie. Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Wat is de belevenistafel en voor wie is deze bedoeld?

De belevenistafel is een groot beeldscherm dat je op tafel legt. Er zit van alles in. Je kunt bijvoorbeeld naar oude reclames kijken, spelletjes spelen, muziek luisteren. Hij is heel veelzijdig en specifiek gericht op mensen met dementie. 

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie? 

De belevenistafel heeft enorm veel mogelijkheden. Er zit heel veel in. Je kunt het scherm zelfs koppelen aan de wifi, zodat je bijvoorbeeld op YouTube-filmpjes kunt opzoeken. Het scherm is ook gemakkelijk te verplaatsen. 

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Medewerkers kunnen gemakkelijk een activiteit doen met een groepje, want het apparaat is eenvoudig in gebruik. Voor bewoners biedt het een leuke bezigheid.

De belevenistafel roept herinneringen op. Of bewoners doen er spelletjes op. Hierdoor worden ze geactiveerd.

Zitten er ook nadelen aan de belevenistafel?

Het scherm is best zwaar. 

Hoe gebruiken jullie de belevenistafel in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We gebruiken deze technologische toepassing echt als welzijnsactiviteit. Het scherm ligt altijd op een plek waar iedereen er zo bij kan. 

Meer weten

Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Bekijk ook de video van de belevenistafel bij Amarantgroep

Geplaatst op: 2 maart 2020
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2023