Naar hoofdinhoud Naar footer

Congres Waardigheid en trots - Presentaties ronde 3

Gepubliceerd op: 01-07-2025

Laatst bijgewerkt op: 08-07-2025 

Op 30 juni 2025 vond het congres Waardigheid en trots voor de toekomst plaats in het NBC in Nieuwegein. Bekijk de workshops van de derde ronde en download de presentaties.

Op het congres van Waardigheid en trots voor de toekomst 2025 volgden de deelnemers in drie rondes verschillende workshops. Lees over de workshops die in ronde 3 werden gegeven. De presentaties van deze workshops vind je bij de downloads.

Workshops ronde 3

Kun je een mantelzorger die helpt bij de wondzorg van haar partner vragen om haar sieraden af te doen? Mag je van een vrijwilliger die meerdere cliënten ondersteunt verwachten dat ze geen kunstnagels draagt?

Informele zorg in infectiepreventie roept veel vragen op. Wat kun je vragen, en hoe maak je afspraken die haalbaar én effectief zijn?

In deze interactieve workshop kreeg je een helder stappenplan om binnen jouw organisatie hiermee aan de slag te gaan – van de eerste gesprekken tot de praktische uitvoering.

Ervaringen uit de praktijk met informele zorg en infectiepreventie werden gedeeld: wat werkt goed, welke uitdagingen kom je tegen en welke oplossingen kun je hiervoor bedenken?

Wat zijn de 5 fouten die je als leidinggevende wilt voorkomen als je de samenwerking met informele zorg gaat versterken? Hoe inspireer je medewerkers, naasten en vrijwilligers? En hoe vertaal je visie naar zichtbare verandering en resultaat?

Zorgorganisatie Amsta is 2 jaar geleden deze zoektocht gestart, met vallen en weer opstaan. Met een leiderschapsprogramma en concrete experimenten in de dagelijkse praktijk, met naasten, cliënten, medewerkers en vrijwilligers. In deze workshop hoorde je hun ervaringen en kreeg je concrete tips.

Familie en naasten spelen een belangrijke rol in het welbevinden van bewoners van een zorginstelling. Een sterke samenwerking met de informele zorg begint bij zorgmedewerkers die actief de band met naasten van de bewoner opbouwen. Maar hoe doe je dat?

Veel zorgprofessionals hebben waardevolle initiatieven om dit proces (verder) op gang te brengen. Zij zijn vaak de bron van mooie ideeën! Hoe zorgen we ervoor dat deze ideeën niet opdrogen, maar dat ze een stroompje worden? En uiteindelijk een rivier?

In deze workshop leerde je hoe je zorgmedewerkers helpt hun ideeën écht in beweging te zetten en te laten stromen. Met praktische tips en tools zorg je ervoor dat kleine initiatieven kunnen uitgroeien tot een mooie samenwerking.

In deze unieke workshop stapte je in de schoenen van een cliënt met dementie en beleefde je een lastige situatie tussen familie en zorgprofessionals. Hoe voelt het als een gesprek niet goed verloopt? En hoe kun jij als zorgprofessional het contact verbeteren?

Deelnemers aan deze workshop:

  • Ervaarden een confronterend overleg via Virtual Reality (VR).
  • Leerden hoe Verbindend Communiceren het gesprek kan kantelen.
  • Oefenden met nieuwe aanpakken

In deze interactieve workshop gingen een huisarts en een specialist ouderengeneeskunde in gesprek over samenwerking en taakverdeling in de ouderenzorg. Wie neemt welke verantwoordelijkheden op zich?

Hoe draagt een sterke samenwerking bij aan betere zorg? Dat hoorde je tijdens deze sessie. De focus ligt op langdurige zorg thuis, inclusief zorg binnen een volledig pakket thuis (VPT).

Hoe voer je een open gesprek met cliënten en naasten bij de start en evaluatie van het zorgarrangement bij VPT en MPT? In deze workshop kreeg je praktische tips en tools om dit effectief aan te pakken.

We deelden ervaringen van zorgverleners uit de Langdurige Zorgteams van ZZG-Zorggroep. Zij onderzoeken hoe samen beslissen met cliënten en naasten het beste werkt. Ook vertelden ze hoe de voorbereiding van de cliënten en naasten met de Samen Beslis Hulp soms tot verrassende inzichten leidt!

Hoe organiseer je zorg aan huis zó dat het écht toekomstbestendig is? HWW Zorg in Den Haag bouwt aan ‘Lang Leve Thuis’, een aanpak waarbij cliënten met een Wlz-indicatie in hun eigen huis kunnen blijven wonen, ondersteund door een Lang Leve Thuis-team en zorgtechnologie. Inmiddels zijn ze een jaar bezig en zien ze hele mooie resultaten. Geen versnippering, maar juist samenhang in de werkzaamheden van verschillende collega’s. Een verbetering van kwaliteit van leven voor cliënt en naasten!

In deze workshop leerde je meer over de aanpak van deze zorgorganisatie. Waarom geloven zij dat dit de zorg van de toekomst is? Hoe schalen ze op in korte tijd? Ze vertelden over hun visie en de praktische hobbels die ze ondervonden. Ze deelden de praktijkervaringen van cliënten, mantelzorgers en medewerkers. En ze gingen in gesprek: wat vraagt dit van jou als manager, projectleider of zorgprofessional?

Hoe organiseer je zorg efficiënter en effectiever, op weg naar ‘de slimme zorgorganisatie’?  Daarover ging deze workshop. Experts en vertegenwoordigers van de White Label, een aantal kleinschalige woonvoorzieningen, deelden hun innovatieve aanpak over samenwerking en taakverdeling.

Aan bod kwamen thema’s zoals gezamenlijke inzet van een specialist ouderengeneeskunde, taakherschikking en optimale triage en efficiënt samenwerken binnen zorgteams. We gingen ook interactief aan de slag.

De medewerker op 1, wat betekent dat concreet in de praktijk van een grote VVT-organisatie? Aafje heeft voor de 4e keer op rij het keurmerk beste werkgever gekregen. Ze krijgen een hoge tevredenheidsscore van medewerkers, maar hebben toch ook last van hoog verzuim en verloop. Hoe gaan zij om met deze paradox?

In deze workshop ging je in gesprek over dilemma's over goed werkgeverschap, bijvoorbeeld leidinggeven aan grote teams. Hoe doet jouw organisatie dat en wat maakt een zorgorganisatie tot een fijne werkplek?

Digicoaches zijn van waarde in veel zorgorganisaties. Zij spelen in op een behoefte onder zorgmedewerkers.

Digitale vaardigheid draagt bij aan werkplezier, efficiënter werken en behoud van medewerkers. Toch blijkt uit recent onderzoek dat de digivaardigheid van zorgmedewerkers achterblijft.

Zorgorganisatie Icare heeft het onderwerp digivaardigheid stevig op de kaart gezet binnen de organisatie. Maar ook Icare ziet bij medewerkers terughoudendheid om een hulpvraag te stellen. Hoe zorg je ervoor dat niet digivaardige medewerkers wel de juiste informatie van de organisatie ontvangen?

In deze workshop verkenden we de kansen en uitdagingen van vandaag en morgen bij digitale vaardigheid.

AI kan je werk in de zorg slimmer en lichter maken. Maar hoe doe je dat? Bouw je zelf een virtuele collega, of gebruik je een ‘collega’ die ergens anders is ontwikkeld?

In deze sessie deelden zorgorganisaties Mijzo en tanteLouise hun ervaringen met het ontwikkelen en gebruiken van zo’n toepassing. Ze vertelden over hun successen en de hobbels die ze onderweg tegenkomen. Ook waren ze benieuwd naar jullie ideeën voor een virtuele collega en hoe we kunnen voorkomen dat het bij pilots blijft.

We bespraken ook het grotere plaatje: wat is er op strategisch niveau nodig om AI verantwoord in te zetten? Denk aan datavaardigheid, innovatiekracht en het borgen van menselijke regie. Met inzichten uit het AI-kompas gingen we hierover in gesprek.

In een interactief panelgesprek verkenden we samen hoe we als zorgorganisaties kunnen leren van én met elkaar – en hoe we de krachten kunnen bundelen voor toekomstbestendige zorg.

‘Word ik straks gewassen door een robot of een mens?’ Een vraag die vaak opkomt als we het hebben over zorgtechnologie in de toekomst.

Wassen en douchen zijn tijdrovende processen, terwijl de werkdruk in de zorg toeneemt. Tegelijkertijd zijn deze dagelijkse handelingen cruciaal voor eigenwaarde, zelfvertrouwen en het voorkomen van infecties en huidproblemen bij ouderen. Innovaties spelen hier steeds vaker op in.

Tijdens deze sessie doken we in de nieuwste ontwikkelingen. Zorgorganisaties lieten je zien hoe ze sociale en technologische innovaties inzetten om het was- en doucheproces te verbeteren.

De verpleeghuiszorg verandert snel. Ouderen gaan pas later in hun leven naar een verpleeghuis, vaak wanneer hun zorgbehoeften complexer zijn. Dit nieuwe zorglandschap zet de rol van verpleegkundigen in de schijnwerpers. Verpleegkundigen in de ouderenzorg vervullen een cruciale rol, maar hebben nog niet altijd voldoende invloed.

In deze workshop gingen we in op hoe jij je als ouderenzorgverpleegkundige kunt profileren en positioneren binnen je organisatie. Want invloed hebben begint bij jezelf. Hoe zorg je voor meer zeggenschap? En wat helpt je daarbij?

Hoe houd je grip op alle aspecten van kwaliteit in een veranderende zorgwereld? En hoe voer je hier het goede gesprek over om te leren en verbeteren?

Envida ontwikkelde in 2022 het kwaliteitsmanagementsysteem ‘Gewoon kwaliteit’ vanuit het toenmalig landelijk Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Om grip en zicht te hebben op de kwaliteit van alle zorg en ondersteuning van Envida werd Gewoon kwaliteit doorontwikkeld en uitgebreid. Daarbij betrekken zij ook de informele zorgverlener. Dit levert inzicht in kwaliteit op, waarmee heel eenvoudig ook het kwaliteitsbeeld in lijn met het Generiek kompas beschikbaar werd.

In deze workshop deelde Envida de kennis en ervaring die ze tijdens hun reis hebben opgedaan. Ze lieten concrete handvatten en tools zien, waarmee organisaties snel aan de slag kunnen om inzicht in kwaliteit te krijgen.

Hoe zorgt het wetsvoorstel Wet zorg en dwang voor een betere uitvoering voor zorgprofessionals en een sterkere rechtsbescherming van cliënten? En welke wijzigingen zorgen voor minder inzet van gedwongen zorgvormen en minder administratieve lasten?

In deze workshop namen wij je mee in de belangrijkste voorgestelde wijzigingen in het wetsvoorstel Wet zorg en dwang.

Hoe denken jij en je collega’s over de toekomst van de ouderenzorg? Welke overtuigingen en aannames liggen daaraan ten grondslag? Tijdens deze workshop ging je aan de slag met de Polak Game. Dit is een speelse en effectieve methode waarmee je je bewust wordt van verschillende toekomstbeelden.

De Polak Game helpt teams om expliciet te maken welke verwachtingen zij hebben over de toekomst en hoe deze elkaar kunnen versterken of juist met elkaar botsen. Dit inzicht is vervolgens een waardevolle basis voor strategische keuzes en samenwerking. In de workshop ervaarde je hoe de Polak Game werkt en hoe je deze inzet in jouw organisatie.

Hoe kun je als verzorgende of verpleegkundige bijdragen aan de kwaliteit van bestaan van cliënten in de palliatieve fase? In deze interactieve workshop leerde je (on)welbevinden signaleren en monitoren op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. We verkenden beschikbare instrumenten en gngen aan de slag met een casus om klachten te herkennen en palliatief redeneren toe te passen in jouw dagelijkse werk.

Deze workshop bood concrete handvatten om met vertrouwen je rol in de palliatieve zorg te vervullen én je samenwerking met artsen en andere zorgverleners te versterken.

Workshops in andere rondes

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan