Naar hoofdinhoud Naar footer

Congres Waardigheid en trots - Presentaties ronde 2

Gepubliceerd op: 01-07-2025

Laatst bijgewerkt op: 08-07-2025 

Op 30 juni 2025 vond het congres Waardigheid en trots voor de toekomst plaats in het NBC in Nieuwegein. Bekijk de workshops van de tweede ronde en download de presentaties.

Op het congres van Waardigheid en trots voor de toekomst 2025 volgden de deelnemers in drie rondes verschillende workshops. Lees over de workshops die in ronde 2 werden gegeven. De presentaties van deze workshops vind je bij de downloads.

Workshops ronde 2

Hoe kunnen verpleegzorg en het sociaal domein elkaar versterken om mensen met een zorgvraag, hun netwerk en zorgmedewerkers beter te ondersteunen? Steeds meer mensen met een zorgvraag wonen zelfstandig en ontvangen hulp uit hun informele netwerk.

Samenwerking tussen verpleegzorg en het sociaal domein zorgt voor waardevolle verbindingen met de gemeenschap. Het biedt dus kansen om informele zorgverleners te ondersteunen en ontlasten. Hoe vullen de zorg en het sociaal domein elkaar aan? Wat is er nodig voor een duurzame samenwerking? En wat levert dit op voor mensen met een zorgvraag, medewerkers en naasten?

Een mooi voorbeeld uit de praktijk sloot tijdens deze sessie aan om te vertellen over hun samenwerking met verschillende partijen in de zorg en het sociaal domein.

Ontdek hoe echte verandering ontstaat vanuit het hart van de organisatie door het creëren van impactcoalities! In deze workshop kreeg je een unieke aanpak te zien die de samenwerking met informele zorg versterkt én de veranderkracht van zorgprofessionals vergroot. Niet als tijdelijk project, maar als beweging van binnenuit.

Hoe stimuleer je bottom-up verandering, gebaseerd op principes als de kracht van samen en meebewegen met het ritme van verandering? En vanuit organisatorische context: hoe creëer je ruimte voor anders denken en doen? Welke organisatorische randvoorwaarden zijn belangrijk om succesvol te kunnen veranderen?

Je leerde in deze workshop over innovatieve vormen van veranderen in de zorg. Aan bod kwamen onderwerpen rondom het creëren van eigenaarschap bottom-up in de organisatie, bevorderen van gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorg, vergroten van veranderkracht van mensen, teams én de organisatie en omgaan met dilemma’s rondom borging, opschaling en handelingsverlegenheid.

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) versterkt de samenwerking tussen vrijwilligers, naasten en medewerkers met initiatieven en projecten binnen het programma ‘Samen doen’. Maar hoe meet je de voortgang en impact van deze beweging? ZGEM monitort samen met Vilans deze beweging naar Samen doen. Daarin beperken ze zich niet alleen tot kwantitatieve verschuivingen van formele naar informele zorg.

Tijdens deze workshop namen ze je mee in hun programmatische aanpak en lieten ze zien hoe ze verschillende monitoringmethoden combineren: Theory of Change, Reflexieve monitoring in actie en Resultaatgerichte monitoring.

In deze workshop hoorde je welke instrumenten gebruikt zijn en wat de ervaringen en de belangrijkste opbrengsten zijn. Je leerde hoe je in je organisatie veranderingen doelgericht en iteratief vormgeeft vanuit een collectief leerproces.

De Limburgse zorgaanbieder De Zorggroep wil van waarde zijn voor inwoners, medewerkers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap.

De toenemende zorgvraag, gecombineerd met minder zorgverleners en de wens om langer thuis te blijven wonen, vraagt om een nieuwe kijk op zorg en ondersteuning. Vanuit die gedachte is hun visie op informele zorg ontstaan: ‘Gewoon Samen’. Dat klinkt zo simpel, gewoon samen… en misschien is het dat ook! In deze workshop lieten ze zien wat de woorden van hun visie inhouden.

Kirsten Faessen en Ilona Middel namen jou in deze workshop mee in deze noodzakelijke beweging.

Wat heb je nodig om Wlz-zorg thuis goed te organiseren en wat houdt je nog tegen? Vanuit het perspectief op Wlz-zorg thuis van het zorgkantoor en het toetsingskader van de IGJ gingen we in deze workshop in gesprek over drie belangrijke onderwerpen: welke deskundigheid heb je nodig? Hoe organiseer je 24 uurs-toezicht of zorg in nabijheid? En wat zijn de grenzen aan thuis?

Inzicht en inspiratie over logeerzorg voor ouderen? En ontdekken waarom dit een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg zou moeten zijn? Dit kwam aan bod in deze workshop.

Twee ervaren praktijksprekers deelden hun verhalen en waardevolle tips vanuit verschillende logeerconcepten. Je leerde hoe je een logé een prettig en vertrouwd verblijf biedt, zodat mantelzorgers met een gerust hart de zorg(taken) tijdelijk kunnen overdragen en zelf kunnen opladen.

Te weinig medewerkers, roosters die maar net rondkomen… voor veel zorgorganisaties is dit de realiteit. Maar niet voor Crataegus Woonzorg en Zorghuis Samen.

Bij deze twee kleine zorgaanbieders is er geen tekort aan medewerkers. Hun geheim? Een manier van organiseren die zorgt voor minimale uitstroom, laag ziekteverzuim en gemotiveerde teams. Wat kunnen andere en ook grotere zorgorganisaties hiervan leren?

In deze workshop ontdekte je de vijf essentiële elementen van aantrekkelijk werkgeverschap. We namen je mee in de aanpak van Crataegus Woonzorg en Zorghuis Samen en vertaalden dit naar concrete, haalbare tips.

Wie bepaalt eigenlijk of jij bekwaam bent? Moet je wachten op een diploma en vervolgens elke 3 jaar zorgen voor een groen vinkje, of kun je laten zien wat je in huis hebt?

Hoe maken we de omslag van controle naar vertrouwen op eigen bekwaamheden? Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de aanmeldingen van zij-instromers die wel willen werken maar geen volledige opleiding willen volgen. Hoe leg je ieders bekwaamheden vast zonder administratieve rompslomp?

Dit vraagt om regie nemen op je eigen deskundigheid en talenten en lef, moed en gewoon doen vanuit de organisatie!

In deze workshop ontdekte je wat bekwaam = bevoegd = inzetbaar betekent, hoorde je inspirerende praktijkvoorbeelden en kreeg je tools om het direct in jouw organisatie toe te passen. Want we hebben elkaar nodig, dat geldt ook voor landelijke partijen en instanties. Hoe verbinden we de krachten en bouwen we samen aan toekomstbestendige zorg?

Soms lijkt geluk iets wat je overkomt. Maar wist je dat je zelf veel invloed hebt op hoe je je voelt? In deze workshop doken we in de principes van werkgeluk. Je ontdektewelke factoren van invloed zijn en aan welke knoppen je zelf kunt draaien om je werkgeluk te vergroten. We keken ook naar de besmettelijkheid van emoties en hoe jouw positieve vibe het geluksgevoel in je team kan versterken.

Zorgorganisatie Curamare en Gelukzusters sloegen de handen ineen om werkgeluk binnen de organisatie op de kaart te zetten. Ze leidden interne ambassadeurs op tot werkgelukdeskundigen en implementeerden het 12-maanden ‘Boost je werkgeluk’-programma. Wat heeft dit opgeleverd? Wat ging goed en welke uitdagingen waren er? Hoe krijg je collega’s mee?

Ervaar wat een vleugje magie voor je rooster kan doen! Zorgorganisatie Marente heeft met CAOP (voorheen Kennisland) de serious game ‘Roostermagie’ ontwikkeld. Daarmee dagen ze teams uit om op een andere manier te kijken naar gaten in het rooster.

Nu de inzet van zzp’ers in veel organisaties afgebouwd wordt, neemt de noodzaak verder toe om op andere creatieve manieren tot een passend rooster te komen.

In deze workshop leerde je hoe Marente dit doet met het spel Roostermagie. Daarna kon je zelf in het spel duiken en de dilemma's van dagelijkse roosteruitdagingen ervaren.

Tegen welke obstakels loop jij aan en hoe kun je ze voorkomen? In deze interactieve sessie bespraken we diverse obstakels die je tegenkomt bij de implementatie van technologie. We keken naar wat werkt en waarom en gingen in gesprek over jullie ervaringen. Hoe neem je bijvoorbeeld cliënten en familie mee? Hoe voorkom je verandermoeheid en zorg je voor structurele inzet? Kortom: Hoe houd je rekening met deze obstakels bij het implementeren van technologie?

De implementatietoolkits leggen stap voor stap het implementatieproces uit en bevatten tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties uit de langdurige zorg.

Spraakgestuurd rapporteren zet gesproken informatie automatisch om in tekst in het elektronisch cliëntendossier. In de praktijk blijkt dat rapporteren in het bijzijn van cliënten en bewoners, zowel intra- als extramuraal, echt om een verandering in werken en denken vraagt. Hoe pak je dit aan?

Samen met zorgorganisaties Cicero Zorggroep en ZorgSpectrum demonstreerden we hoe spraakgestuurd rapporteren werkt en deelden we hun ervaringen uit de praktijk. Daarnaast namen we je mee in de implementatietoolkit, die stap voor stap beschrijft hoe je deze innovatie succesvol invoert.

Zelfredzaamheid stimuleren gaat verder dan minder zorg verlenen. Bij Patyna pakken ze reablement breed en integraal aan, met een heldere visie en eenduidige communicatie. Deze workshop ging over de aanpak van Patyna. Die typeert zich door:

  • Focus op kwaliteit van leven, een fijne werkomgeving en een toekomstbestendige zorgorganisatie.
  • Brede definitie en implementatie. Reablement is meer dan het stimuleren van zelfredzaamheid, want het gaat ook om samenwerken met familie en vrijwilligers en inzetten van (technologische) hulpmiddelen.
  • Gedragsverandering bij iedereen: alle medewerkers, bewoners en cliënten, naasten en vrijwilligers.
  • Scholing op bewustwording van multidisciplinaire teams, zowel intra- als extramuraal.
  • Meten is weten. We meten het effect en ontwikkelen continu.

Veel zorgorganisaties vragen zich af welke verhalende methoden er zijn. Hoe kies je met welke methode je aan de slag gaat? In deze workshop namen zorgprofessionals en ontwikkelaars je mee in diverse verhalende methoden voor kwaliteitsverbetering.

Zorgprofessionals vertelden over hun eigen ervaringen met verschillende verhalende methoden. Hoe zetten zij ze in binnen hun zorgorganisatie en wat leveren verhalen hun organisatie concreet op?

Daarna gingen we aan de slag met het ontdekken van een methode die het beste past bij visie, cliënten, medewerkers, werkwijze en context van jouw organisatie. Met een vraagplaat doorliep je stapsgewijs een aantal keuzes. Het resultaat: een passende verhalende methode voor je eigen organisatie.

Hoe alert ben jij op het aanbreken van de palliatieve fase? Voer je gesprekken over behandelwensen en -grenzen met mensen in deze levensfase? En hoe doen je collega’s dat?

Met de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg ontdek je waar jullie staan. En waar in de organisatie of in het team nog verbetering mogelijk is. Dit instrument helpt zorgprofessionals om zich bewuster te worden van de breedte van palliatieve zorg. Het is gebaseerd op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland.

In deze interactieve workshop leerde je hoe je het zelfevaluatie-instrument inzet en wat dit oplevert voor cliënten. Een wijkverpleegkundige deelde als ervaringsdeskundige haar ervaringen met Zelfevaluatie in de praktijk. Daarna ging je zelf aan de slag met de evaluatie van palliatieve zorg in jouw organisatie.

Wat is een realistisch en rechtvaardig beeld van de verzorgende IG? En wat is de beroepsidentiteit van deze onmisbare beroepsgroep in de zorg? Een sterke beroepsidentiteit en een helder beroepsbeeld zijn de basis voor professionalisering, erkenning en professionele zeggenschap.

Beroepsidentiteit gaat over wie je bent als verzorgende IG, wat je doet en waar je voor staat. Denk aan de erkende verantwoordelijkheden, de taken, de gedeelde waarden en de professionele houding.

Beroepsbeeld beschrijft wat je als verzorgende IG mag doen binnen de zorgverlening, waar dat gebeurt en hoe de samenwerking met andere formele en informele zorgverleners eruitziet. In deze interactieve workshop gingen we met elkaar in gesprek en kreeg je praktische handvatten mee om de inzichten te delen met je collega’s.

Personeelstekorten, dubbele vergrijzing, technologische en sociale innovaties – de zorgsector verandert continu. Trends voorspellen is één ding, maar niemand kent de toekomst.

‘Toekomstbestendig’ is een veelgehoorde term, maar wat betekent het echt? Hoe ga je als zorgorganisatie of projectteam om met veranderingen, onvoorspelbaarheid en onzekerheid?

In deze workshop leerde je hoe je wendbaar blijft en grip krijgt op wat komen gaat.

Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het bevorderen van zelfredzaamheid. Een simpele oplossing, zoals een handig hulpmiddel of een tip, kan een groot verschil maken.

Experts van de Vilans Hulpmiddelenwijzer, waaronder een ervaren ergotherapeut, deelden handige tips en inzichten om cliënten te helpen zelfstandiger te leven.

Zij lieten zien waar je praktische oplossingen vindt, welke informatie betrouwbaar is en hoe je weet wat werkt voor iemands situatie. Zo kunnen zorgprofessionals hun cliënten beter ondersteunen bij dagelijkse uitdagingen en hun zelfredzaamheid bevorderen.

Eigen regie, zelfredzaamheid en een zorgzame maatschappij. Welke zorgmedewerker wil dat nu niet voor cliënten en bewoners? Toch gaat dit niet zo eenvoudig, want er lijken vaak beren op de weg te zijn.

Vilans heeft het model ‘Het leven centraal’ gemaakt. Met dit hulpmiddel voer je het goede gesprek: wat wil iemand écht en wat heeft die persoon daarvoor nodig? En wat heb jij nodig om dat andere gesprek te voeren?

Zorgorganisatie Thebe gebruikt dit model om medewerkers te motiveren voor een ander gesprek met bewoners. Minder denken in het oplossen van problemen, maar meer in het zien van nieuwe kansen. In deze workshop vertelden zij er alles over. Je kreeg ook een inkijkje in het model en ging zelf aan de slag.

Workshops in andere rondes

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan