Wil jij soepel samenwerken met vrijwilligers? In deze workshop stapte je in de schoenen van zeven unieke vrijwilligerstypes. Van de spontane backpacker tot de gestructureerde pakketreiziger en van de nieuwsgierige studiereiziger tot de ervaren seniorenreiziger. Deze persona’s helpen je om de samenwerking met vrijwilligers te versterken en hun bijdrage beter af te stemmen op hun behoeften.
Congres Waardigheid en trots - Presentaties ronde 1
Gepubliceerd op: 01-07-2025
Laatst bijgewerkt op: 08-07-2025
Op 30 juni 2025 vond het congres Waardigheid en trots voor de toekomst plaats in het NBC in Nieuwegein. Bekijk de workshops van de eerste ronde en download de presentaties.
Op het congres van Waardigheid en trots voor de toekomst 2025 volgden de deelnemers in drie rondes verschillende workshops. Lees over de workshops die in ronde 1 werden gegeven. De presentaties van deze workshops vind je bij de downloads.
Workshops ronde 1
De notitie ‘grenzen verkennen’ gaat over de wettelijke aspecten van informele zorg.
Hoe vertaal je deze als behandelaar naar de praktijk? Wat betekenen de regels voor behandelaren en hoe neem je de behandelaren vroegtijdig mee in het implementatieprogramma Informele zorg binnen je organisatie?
Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft een veranderkundige aanpak op maat. Daar loopt een traject om behandelaren interdisciplinair bewust te maken van de samenwerking met informele zorg en daarop af te stemmen.
In deze workshop heb je praktische inzichten gekregen in de do’s en don'ts van de samenwerking met informele zorg, gezien door de ogen van de behandelaren.
Niet meer hospitaliseren, maar zorg en welzijn samen met bewoners en hun netwerk vormgeven, dat is de kern van ‘Samen doen’ bij Zorggroep Elde Maasduinen.
Om deze cultuurverandering te realiseren, doorlopen alle teams op de woonzorglocaties een eigen Samen doen-traject. Om teams hierbij te ondersteunen, hebben zij een praktische routekaart ontwikkeld, vanuit de veranderaanpak van ‘waarderend onderzoeken’.
In deze workshop liep je deze routekaart door met praktijkvoorbeelden. Twee Samen doen-coaches, die deze verandering binnen hun teams begeleiden, deelden hun ervaringen. Wat werkt? Wat helpt om energie en draagvlak te creëren? En welke lessen hebben ze geleerd?
Deze sessie was waardevol voor teamleiders en zorg- en welzijnsmedewerkers die op zoek zijn naar concrete handvatten om de samenwerking tussen formele en informele zorg te verbeteren.
De kansen en uitdagingen van Wlz-zorg thuis kwamen aan bod in deze workshop, waar ervaren sprekers van VVT-organisaties hun inzichten deelden.
Je leerde van praktijkexperts hoe je de verschillende leveringsvormen van Wlz-zorg thuis inzet, zodat de cliënt langer thuis kan blijven wonen. Wat zijn de keuzes en afwegingen die je als organisatie kunt maken? En wat betekent dat voor de zorg en ondersteuning die iemand krijgt?
Samenredzaamheid in geclusterde woonvormen voor ouderen, dat is een belangrijk onderdeel van het woonzorgbeleid. Subsidies en regelgeving stimuleren creëren van woonvormen met zorggeschikte woningen en ontmoetingsruimtes voor mensen met een Wlz-indicatie. Maar hoe zet je zulke woonvormen op in de praktijk?
Lenneke Noordam (manager klant en wonen bij MaasWonen) en Stanley van der Kuil (Product Owner SociaalHart van zorgaanbieder Laurens) lieten vier 'Thuisplusflats' zien, waarin wonen, welzijn en zorg samenkomen.
Wat is precies een Thuisplusflat? Hoe werkt het? Wanneer en hoe betrek je bewoners? Hoe worden ontmoetingsruimtes gebruikt? En hoe bouw je met elkaar een gemeenschap op? En wat kunnen we leren van de ervaringen vanuit een SociaalHart?
Hoe vinden ouderen en hun naasten de weg naar een passend aanbod van zorg en ondersteuning in de Wlz? En hoe help je hen als professional bij deze zoektocht?
In deze workshop ontdekte je hoe je met methodische en cyclische tools effectiever kunt werken en organiseren binnen je team en locatie. Dit vergroot het eigenaarschap, verbetert de communicatie en organiseert medezeggenschap. Het resultaat? Een hogere kwaliteit van zorg en welzijn.
Suzan Knol en Sandra Woortman van Zorggroep Sint Maarten lieten je zien hoe zij dit hebben aangepakt met een teamontwikkelplan, borgingsplan en een leer- en verbeterteam. Daarnaast ging je zelf aan de slag met praktijkgerichte werkvormen om te ervaren hoe het werkt en wat het voor jou kan betekenen.
Zorg voor cliënten met complex gedrag brengt dagelijks ethische dilemma’s met zich mee voor jou als zorgverlener. Wat als je moet kiezen tussen twee kwaden? Of als de werkwijze niet past bij jouw idee van goede zorg?
Dit kan leiden tot morele stress: iets waar je wakker van ligt en wat je werkplezier onder druk zet. Hoe ga je hiermee om? Wat kun je zelf doen? En hoe kan jouw organisatie hierin ondersteunen?
In deze interactieve workshop deelden we enkele resultaten uit het onderzoek naar morele stress bij zorgverleners. Je ontdekte wat je kunt doen en wat je nodig hebt om goed om te gaan met morele stress.
Last van onnodige administratieve lasten en regels? Bijvoorbeeld van een lastig werkbaar ECD of onnodig ingewikkelde medicatierichtlijnen? Of werkwijzen rondom MIC-meldingen die niet ondersteunend zijn aan de zorg? Daarover ging deze workshop.
Als je aan de gang gaat met ontregelen, merk je al snel dat het complex wordt. Kwaliteitsverpleegkundigen Anita en Marleen vertelden over hun ervaringen met ontregelen in hun organisatie Careaz. Ze zijn aan de slag gegaan met het opnameproces en hebben hier stappen in gemaakt.
Tijdens deze workshop kreeg je handvaten om jullie ontregelvraagstukken te ontrafelen. Samen doken we in het thema: hoe neem je alle betrokken collega’s mee, dus ook de niet-zorgcollega’s?
Technologie is slechts een van de zes bouwstenen voor het openen van deuren in de dementiezorg en niet de belangrijkste. Het is een hulpmiddel, dat ook tijdelijk kan zijn. We zien een verschuiving in dwaalpreventie: van interne leefcirkels met actieve deursluiting naar externe leefcirkels die meer bewegingsvrijheid bieden. Twee ouderenzorgorganisaties deelden in deze workshop hun inzichten en uitdagingen.
- Vitalis in Eindhoven gaf vier jaar geleden op het Waardigheid en trotscongres een workshop over de invoering van interne dwaalpreventie leefcirkels. Hoe kijken zij hier nu op terug? Welke ontwikkelingen zijn er sindsdien?
- ZuidOostZorg uit Friesland heeft alle actieve deursluitingen in interne leefcirkels uitgeschakeld en werkt nu met externe leefcirkels met een specifieke GPS-tracker. Hoe is dit ingericht en wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Zorgtechnologie en datagedreven werken verlagen de werkdruk en verbeteren de zorgkwaliteit.’ Dat is de belofte, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd uit te komen. Implementaties van digitale zorg stranden regelmatig en de verwachte resultaten blijven soms uit. Een belangrijke oorzaak? (Data uit) zorgtechnologie wordt lang niet altijd optimaal benut.
In deze sessie kwam je erachter waarom dat gebeurt en hoe je het anders aanpakt. Met voorbeelden uit zorgalarmering en het ECD ontdekte je hoe het gebruik van data uit zorgtechnologie bijdraagt aan minder werkdruk, meer werkplezier en betere zorgkwaliteit. Wat is nodig om data effectief in te zetten en hoe datavolwassen is jouw organisatie?
Op 1 juli 2024 is het Generiek Kompas uitgekomen. Dit vervangt de kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg en wijkverpleging. Maar wat staat er precies in? En wat betekent dit voor jouw werk? In deze workshop gingen we daarop in. Je verkende wat er in de verschillende bouwstenen staat beschreven. Daarna gingen we met elkaar in gesprek over wat je loslaat uit het verleden én wat dit betekent voor het heden en de toekomst van je werk.
Hoe kun je als verzorgende of verpleegkundige bijdragen aan de kwaliteit van bestaan van cliënten in de palliatieve fase? In deze interactieve workshop leerde je (on)welbevinden signaleren en monitoren op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. We verkenden beschikbare instrumenten en gingen aan de slag met een casus om klachten te herkennen en palliatief redeneren toe te passen in jouw dagelijkse werk.
Deze workshop bood concrete handvatten om met vertrouwen je rol in de palliatieve zorg te vervullen én je samenwerking met artsen en andere zorgverleners te versterken. Zo ontdekte je hoe jij het verschil kunt maken voor je cliënten in de laatste fase van hun leven.
De zorg verandert snel. Cliënten worden ouder en hebben steeds vaker complexe zorg nodig. Daarom is het belangrijk om steeds opnieuw te bekijken welke zorg passend en nuttig is. Als verpleegkundige of verzorgende kun jij hier veel aan bijdragen. Maar hoe doe je dat precies?
Tijdens deze workshop leerde je stap voor stap hoe je methodisch kunt werken om de kwaliteit van zorg te verbeteren met Evidence-Based Practice (EBP). Je kreeg praktische tips en handige hulpmiddelen waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt. Ook deelden we ervaringen uit de praktijk, zodat je zag hoe anderen succesvol hun kwaliteit van zorg verbeteren.
In deze workshop kwam aan bod hoe jij stap voor stap de zorg voor jouw cliënten kunt verbeteren, hoe je praktische EBP-tools inzet en hoe je passende zorg biedt.
Hoe kun je zorg anders organiseren als er tekorten zijn? In deze workshop gingen Marjolein Berkhof-Van Harten en Mariëtte van der Lans van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in gesprek over welke ruimte er is om zorg anders te organiseren in tijden van schaarste.
Ze lieten praktijkvoorbeelden zien uit het toezicht en hebben vragen besproken als: in hoeverre is bekwaam inzetbaar? Waar liggen de verantwoordelijkheden in de samenwerking met informele zorg? En wat vindt de inspectie belangrijk als zorgorganisaties experimenteren met nieuwe werkwijzen?
Kortom: een uniek kijkje vanuit het perspectief van een inspecteur!
Hoe maken we bewegen een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse zorg, zelfs met de toenemende druk op zorgverleners?
In deze interactieve workshop verkenden we de richtlijn Bewegen als gewoonte in de langdurige zorg van Stichting KwaliteitsImpuls Langdurige Zorg (SKILZ). Deze richtlijn biedt praktische handvatten om drempels te verlagen en motivatie te versterken – zowel bij cliënten als bij zorgverleners. Vanuit een multidisciplinair perspectief kreeg je concrete tips en adviezen om beweging eenvoudig te integreren in de dagelijkse zorg.
Je ontdekte hoe we samen kunnen werken aan toekomstbestendige zorg waarin beweging een vaste plek heeft!
‘Om in de zorg te werken heb je een diploma nodig.’ ‘Langer thuis wonen is voor de meeste ouderen niet mogelijk’, of: ‘Informele zorg is een optie’. Zo maar wat hardnekkige overtuigingen in de zorg.
In deze workshop gingen we aan de slag met overtuigingen die er leven over langer thuis wonen. Je leerde hoe je overtuigingen ombuigt naar kansen.
Tijdens de sessie ontdekte je hoe je ruimte schept voor andere manieren van kijken en denken. Zodat we samen beter voorbereid zijn op het langer thuis wonen van ouderen.
Hoe stel jij je de toekomst van de ouderenzorg voor? En wat gebeurt er als die toekomst anders uitpakt? In dit mini Futures Literacy Lab ging je aan de slag met creatieve werkvormen om je toekomstdenken uit te dagen en nieuwe perspectieven te ontdekken.
Dit lab was geen gewone brainstorm of strategische sessie, maar een ervaring. Je werd ondergedompeld en geholpen om op een andere manier naar je vragen en uitdagingen te kijken. Door het te ondergaan merkte je hoe je denken over de toekomst verschuift en welke nieuwe mogelijkheden zich aandienen.
In deze sessie praatte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de deelnemers bij over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de langdurige zorg.
Hoe staat het bijvoorbeeld met WOZO, het programma over Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen? En het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg? Wat zijn goede voorbeelden die in dit kader zijn ontwikkeld? Welke andere ontwikkelingen zijn hierbij nog meer van belang?
Iedereen heeft recht op goede gezondheidszorg — ongeacht geloof, afkomst of geaardheid. Inclusieve zorg betekent dat je de diversiteit van je cliënten herkent en je zorg daarop afstemt. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pas je dit nu écht toe in de praktijk?
Expertisecentrum Pharos bundelde praktische tips en handvatten om inclusieve zorg te bieden. Tijdens deze interactieve workshop ging je hier zelf mee aan de slag. Je ontdekte welke onbewuste aannames je hebt en hoe deze je contact met cliënten beïnvloeden. En je leerde hoe je de behoeften van cliënten op een inclusieve manier achterhaalt.
Familie en naasten spelen een belangrijke rol in het welbevinden van bewoners van een zorginstelling. Een sterke samenwerking met de informele zorg begint bij zorgmedewerkers die actief de band met naasten van de bewoner opbouwen. Maar hoe doe je dat?
Veel zorgprofessionals hebben waardevolle initiatieven om dit proces (verder) op gang te brengen. Zij zijn vaak de bron van mooie ideeën! Hoe zorgen we ervoor dat deze ideeën niet opdrogen, maar dat ze een stroompje worden? En uiteindelijk een rivier?
In deze workshop leerde je hoe je zorgmedewerkers helpt hun ideeën écht in beweging te zetten en te laten stromen. Met praktische tips en tools zorg je ervoor dat kleine initiatieven kunnen uitgroeien tot een mooie samenwerking.