HBO Verpleegkunde-student Teun Toebes (20) grote hit tijdens het congres

Zijn workshop Laat het hart spreken was stijf vol en tijdens de pauzes van het Congres Thuis in het Verpleeghuis op 1 juli 2019 was het druk op de wat kale stand op het Kennisfestival van sTeun en toeverlaat. Het ontbrak de twintigjarige Teun Toebes niet aan aandacht. Iedereen wilde deze leuke krullenbol, die de waanzinnige YouTube-filmpjes maakt over ouderen met dementie, nu wel eens in het echt zien. Teun Toebes was populair!

De afgelopen maand is de bekendheid rondom de stichting sTeun en toeverlaat zo ongeveer ontploft. Niet alleen won Teun de Young Impact Award, de hbo Verpleegkunde-student verscheen ook in het RTL programma Zomer met Art. Allemaal vanwege zijn bijzondere manier van laten zien hoe geweldig het kan zijn om te werken met mensen met dementie.

Oldtimer total loss

Zijn stand op het Kennisfestival was wat karig… er hing alleen een bord. ‘Het was de bedoeling dat ik hier zou staan met mijn oldtimer, de bruine Daf uit de YouTube-filmpjes. Met die auto neem ik de ouderen mee op pad. Maar helaas heb ik hem afgelopen vrijdag total loss gereden. Ik ben er ziek van. Maar het is niet anders. Sorry dus voor de karige stand’, verontschuldigt hij zich.

Het deed niets af aan de aandacht voor Teun. Mensen wilden hem massaal een hart onder de riem steken voor het goede werk dat hij verricht. Iedereen vindt het bijzonder dat een jongeman als Teun zich zo vol overgave inzet voor de ouderen. ‘De bekendheid was voor mij een onbekende wereld die voor mij nu steeds bekender wordt. Ik kan niet meer volledig in mijn telefoon verzonken over straat. Ik maak tenslotte filmpjes over contact maken met mensen’, lacht hij.

Stichting sTeun en toeverlaat groeit

Ondanks zijn studie en zijn werk in het verpleeghuis, besteedt hij gemiddeld zo’n 40 uur per week vrijwillig aan zijn stichting. ‘Ik ben inmiddels mensen om mij heen aan het verzamelen die mij kunnen ondersteunen, want alleen red ik het niet meer en samen kom je verder. En ik wil blijven doen waar ik het meest plezier aan beleef en dat is op pad gaan met mensen met dementie. Hen blij maken en weer even een gevoel van herkenbaarheid geven.’

Teun heeft het dus druk, maar wel met zaken die er voor hem toe doen en die hem gelukkig maken. Vol overgave start hij dan ook zijn workshop in ronde 3 op het Congres. De zaal zit bomvol en binnen een mum van tijd heeft Teun de volledige aandacht…

Om voor Teun een nieuwe auto te kunnen kopen, zodat hij de ouderen weer mee op kan nemen, start binnenkort een crowdfunding. Hou de website van sTeun en toeverlaat in de gaten.

Door Nienke Oort

Meer weten

Geplaatst op: 12 juli 2019
Laatst gewijzigd op: 9 augustus 2021