Jan ’t Hoen: ‘lang leve de herinnering’

Blog: Jan ’t Hoen van Huize Wezup – Van verpleegkundige naar een echte ondernemer.  Hij is nu verantwoordelijk voor een eigen kleinschalige woonvoorziening met acht inwonende mensen en dagbesteding. Waar hij samen met zijn partner, twee dochters en team intensieve zorg kan verlenen. Hun missie: Ouderen een waardevolle dag bezorgen, door persoonsgerichte aandacht en streven naar verbetering. Lees de eerste blog van Jan ’t Hoen.

Wat had ik een lieve opa. Ik zag hem zitten aan de waterkant, vlak bij de molen. Opa wilde mij leren vissen. Na vijf minuten had ik nog niet beet en ‘vloog’ ik achter een vlinder aan. ‘Ga maar spelen’, zei opa. Hij speelde zelfde ook, op een mondharmonica, zo’n echte ‘Echo’ van Hohner. In de verte hoorde ik ‘daar bij die molen’ op de Echo en wist dat opa daar was.

Stiekem kijken bij de molen

Steeds als ik dit nummer opzet voor onze bewoners denk ik aan mijn opa. De mensen zingen mee en iedereen heeft zo zijn herinneringen. Ik vertel over de molen en over het meisje waar ik steeds op wachtte. Het meisje is ondertussen ouder geworden, is misschien getrouwd en heeft kinderen. Toch kijk ik nog altijd stiekem bij de molen. Voor mij is ze nooit ouder geworden.

Reminiscentie-koffer met een mondharmonica

Op Facebook kwam ik een bijdrage tegen van mijn dochter Merel Dunning. Ze lijkt er net als ik ook al aardigheid aan te hebben om dingen te delen. Alles om betere zorg voor mensen met neuro-cognitieve stoornissen (zoals de ziekte van Alzheimer) te bewerkstelligen. Ze is een echte ondernemer en let op de centen. Niet zomaar iets aanschaffen, maar kijken of het nut heeft en goedkoper kan. Met een klein budget kun je veel bereiken. Een reminiscentie-koffer die zij zelf bedacht heeft, vol herinneringen en prachtige verhalen, met een mondharmonica. Zo eentje die in mijn eigen herinneringen zo’n grote rol speelt. Bekijk het filmpje met de reminiscentie-koffer:

Inspelen op hoe mensen reageren

De koffer komt op tafel en iedereen wordt nieuwsgierig. Merel zegt steeds dat met kleine, eenvoudige dingen je heel veel kunt bereiken. Een activiteit is niet iets wat je zomaar doet. Goed voorbereiden en opletten wat er allemaal om je heen gebeurt. Van tevoren kun je inschatten hoe mensen reageren en hier speel je op in. Ik zeg steeds: ken je mensen goed en weet je wat ze gedaan hebben. Wat vonden ze leuk? Wie waren ze? Wat was hun beroep? En zo zijn er nog veel meer vragen. Bij het tevoorschijn halen van de mondharmonica reageerde direct vier mensen. Op dat moment heb je de aandacht, betrokkenheid en herinnering van vroeger, van alles komt los. De therapeutische omgeving is belangrijk. Mensen moeten zich veilig voelen om dingen uit te voeren.

Eau de Cologne 4711

Tijdens het zingen dwalen mijn ogen af naar de koffer. Ik zie de Eau de Cologne 4711. Als ik niet lekker was, deed mijn oma een beetje op een bloemetjeszakdoek. Alleen al door de aandacht en veiligheid voelde ik me beter. Het lijkt of de dame aan de overkant mijn gedachte leest. “Oh dat flesje had mijn moeder al staan naast haar bed. Ik vond het altijd zo’n weeë lucht. Ik gebruik nu Dior.” Leuk dat een herinnering van vroeger de informatie van nu oproept. Niet alleen over vroeger maar haal het heden erbij.

Grote interactie in de groep

In het filmpje zie je veel gebeuren. Let op de interactie in de groep. Charlotte, leerling verzorgende IG & maatschappelijke zorg houdt alles in de gaten en geeft een reactie op wat er bij de mensen gebeurt. Ze knikt en stimuleert. Een vrouw begint mee te fluiten. De interactie in de groep is groot. De rest gaat vanzelf.

Plotseling zijn we met z’n allen aan het zingen ‘daar bij de molen die mooie molen…’ De armen gaan de lucht in en draaien in het rond. De sfeer is ontspannen en iedereen is in beweging. Wij doen al even hard mee.

Lang leve de herinnering: Mijn opa roept: ‘we gaan naar huis’. Het werd al donker en ik was moe. Mijn hand lag in die van opa. Ik voelde mij veilig. Wat mis ik hem!

Door: Jan ’t Hoen

Meer weten

Ook bloggen of vloggen?

Stuur ons een mail naar redactie@waardigheidentrots.nl en mail ons je naam, je zorginstelling en je idee. Wie weet komt jouw verhaal dan ook op onze site en sociale kanalen.

Geplaatst op: 15 februari 2019
Laatst gewijzigd op: 18 februari 2019