Escape Room Mobiele Verwarring vergroot bewustzijn

Foto van links naar rechts: Karen ten Hoven, Monique Hemmes, Marlijn Baak en Corrie Kreijmborg

Bingo! Gejuich klinkt op. De ‘winknop’ begint te loeien. Twee tellen later stappen vier vrouwen opgetogen uit een caravan. Nee, dit is geen nazomers campingtafereel. We bevinden ons bij Zonnehuisgroep Amstelland in Amstelveen waar het Kennisnetwerk Dementie is neergestreken. Een goede gelegenheid voor de bedenkers van ‘de mobiele verwarring’ om op een aantal dementieverpleegkundigen hun nieuwste vinding uit te proberen: een educatieve escape room gebaseerd op de principes van Anneke van der Plaats.

Het idee komt van docent Karin Schokker (van onder andere de cursus het beschadigde brein), vertelt René Vertegaal, met haar initiatiefnemer van de Mobiele Verwarring. ‘Zij is een groot aanhanger van belevingsgericht onderwijs en lessen over dementie moesten toch eenvoudiger, aansprekender en leuker kunnen. Nadat ze van haar kinderen een rondje ‘escape room’ cadeau had gekregen, wist ze wat haar te doen stond: iets soortgelijks maken, maar dan over dementie.’

Principes van Anneke van der Plaats

Twee ervaren escape room-bouwers van escape room Leiden werden ingeschakeld, een caravan werd gekocht (René: ‘We komen bij mensen voor de deur, dat is de kracht.’), helemaal gestript en omgebouwd en ingericht tot ‘woonkamertje van vroeger’. Aan de hand van de acht principes van Anneke van der Plaats bedachten zij veertien puzzels die de vier of vijf personen in de caravan binnen 45 minuten moeten oplossen. Er zijn twee spellijnen: één voor zorgprofessionals en één voor vrijwilligers en mantelzorgers. De spelleiders zelf volgen buiten de caravan het spel, zodat zij na afloop feedback kunnen geven. Doel van dit alles: meer kennis en vooral meer begrip creëren voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld overprikkeling, wat doet dat met je. De bedenkers gingen niet over één nacht ijs: het spel werd tientallen keer getest voordat het echt gereed was.

Mobiele Verwarring: echt een ervaring

René: ‘We zijn nu bezig met een promotietour. We beogen de mensen echt een ervaring te geven. En vergis je niet, samenwerken is heel belangrijk, dus ook dat aspect speelt mee. Hoe beter je samenwerkt, hoe sneller je de puzzels oplost. De meeste groepen staan binnen vijfenveertig minuten weer buiten, het record is 19 minuten, maar dat waren zeer ervaren escape room-spelers. Haha, nee geen zorgprofessionals.’

Vind de bingokaarten in de escape room

Een uurtje eerder had René Vertegaal de vier proefpersonen in Amstelveen verteld wat de bedoeling is. Hij doet het levensverhaal van Harry uit de doeken, bewoner van het verpleeghuis en een fervent spelletjesliefhebber. Maar Harry is vandaag in paniek: hij is de bingokaarten voor de avond kwijt. De opdracht: breng rust in de kamer van Harry en vind de bingokaarten. René’s laatste tip: ‘Maak zoveel mogelijk open en onderzoek alles, maar wat vast zit, laat dat vast zitten’.

Samenwerken in de escape room

Karen ten Hoven (Atlant), Monique Hemmes (Woonzorgcentra Haaglanden), Marlijn Baak (Marga Klompé) en Corrie Kreijmborg (Zonnehuisgroep Amstelland) doen er uiteindelijk 37 minuten over. ‘Echt leuk, gaaf en wat goed gedaan’ laten zij weten als ze de caravan uitstappen. ‘Jullie hebben hartstikke goed gespeeld’, complimenteert René Vertegaal, die onder de indruk is van hun samenwerking.

‘Je begrijpt de verwarring van bewoners beter’

Als het adrenalineniveau wat gezakt is (‘Dat vlaggetje, wat was dat dan’, ‘Dat van vroeger en nu, dat was gaaf.’ En: ‘Bij die foto zaten we helemaal verkeerd’), blikken ze terug. ‘Dingen zijn logisch, maar dat is het niet. Niets is wat het lijkt. De puzzels hebben te maken met hoe je omgaat met mensen met dementie. Je begrijpt de verwarring van bewoners beter, dat zij verward denken. Als je al die geluiden zo hoort, begrijp je dat cliënten daar moeite mee hebben. Wel verwarrend allemaal, die puzzelstukjes en dan de tijdsdruk erbij. Ons bewustzijn is vergroot. We zijn vaak te snel met conclusies trekken, zeker als het over bewoners gaat. Wij kenden elkaar niet, maar onze samenwerking was heel positief. Misschien moeten we dat op het werk ook meer doen. Een geweldige ervaring, die gaan we zeker delen. De Mobiele Verwarring is absoluut aan te bevelen.’

‘Ons bewustzijn is vergroot. We zijn vaak te snel met conclusies trekken, zeker als het over bewoners gaat.’

De Mobiele Verwarring wordt op 1 november officieel gelanceerd door Liesbeth Spies, voorzitter van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland en burgemeester van Alphen aan den Rijn, de gemeente waar René Vertegaal zelf woont. Daar zal ook Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale hulp bij Alzheimer Nederland spreken over dementiezorg en -ondersteuning.

Meer weten

Geplaatst op: 21 oktober 2019
Laatst gewijzigd op: 13 november 2019