Naar hoofdinhoud Naar footer

Luna helpt cliënten hun dagritme te behouden

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: Luna van Zorggroep Tangenborgh.

Wat is Luna en voor wie is dit bedoeld?

Luna is een beeldscherm dat het dagritme van de cliënt toont. Luna is gekoppeld is aan het zorgdossier en aan Caren Zorgt, het cliëntenportaal van ONS Nedap. Hierdoor kunnen zowel medewerkers als mantelzorgers berichtjes plaatsen. 

Zorgmedewerkers en mantelzorgers zetten activiteiten die op een dag plaatsvinden in het ONS-dossier. Deze activiteiten verschijnen op het beeldscherm. Zo helpt Luna cliënten hun dagritme te behouden. Welke activiteiten zorgmedewerkers en mantelzorgers precies op Luna plaatsen, is afhankelijk van de behoeftes van de cliënt. Deze technologie is vooral geschikt voor cliënten met beginnende dementie of cognitieve problemen. Het helpt hen de dag goed door te komen. 

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie? 

Luna kan een aantal taken van de zorg overnemen en helpt ons daardoor in ons werk. Het geeft rust, omdat mensen met dementie zelf door de dag worden geleid. Mensen met een lichte vorm van dementie kunnen deze technologie nog goed gebruiken. 

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Met Luna heeft de cliënt veel meer eigen regie. Ook kan Luna verwarring voorkomen, omdat mensen weten wat hun dagstructuur is.

Mensen die lang thuis blijven wonen, hebben soms een ontregelde dagstructuur. Deze technologie kan helpen de structuur terug te brengen. Het apparaat heeft een simkaartje en heeft dus geen wifi nodig. 

Zitten er ook nadelen aan Luna?

Het scherm geeft geen geluidssignaal als er een nieuwe melding komt. Je kunt het apparaat alleen gebruiken als je ook het ECD en het cliëntenportaal van ONS NEDAP hebt. De prijs is nog onbekend, omdat wij het apparaat mogen testen. 

Hoe gebruiken jullie Luna in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

De zorgmedewerkers laten via Luna weten wanneer ze komen. Op het scherm komt dan een symbool met het tijdstip en de naam van de medewerker. Luna kan ook bijdragen aan de medicatieondersteuning, door een seintje te geven dat de medicatie moet worden ingenomen. 

Medewerkers schrijven de activiteiten in de agenda van Caren Zorgt. En zetten dan een vinkje in het ECD zodat de activiteiten op het scherm komen. Dit is voor de medewerkers geen extra werk, omdat ze sowieso moeten rapporteren in het ECD. 

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: