Video’s over het lerend vermogen van mensen met dementie

Dementie is een progressieve ziekte waarbij steeds meer hersencellen worden aangetast. Mensen met dementie gaan langzaam achteruit en dit proces duurt doorgaans vele jaren. Gedurende deze periode hebben mensen met dementie te maken met dingen die niet meer zo gaan als voorheen. Dit betekent dat zij zich constant aanpassen aan de omstandigheden in relatie tot hun eigen mogelijkheden. Dit aanpassen wordt het lerend vermogen genoemd.

Een voorbeeld waaruit het lerend vermogen van mensen met dementie blijkt: Bij verhuizing naar een zorginstelling verandert er heel veel in één klap. Kleren liggen elders, de woonomgeving verandert, men krijgt met nieuwe mensen te maken. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel mensen gewend raken aan deze nieuwe omstandigheden en zich in korte periode veel nieuwe dingen eigen hebben gemaakt.

Opnieuw Geleerd, Oud Gedaan komt met een serie video’s over het lerend vermogen van mensen met dementie.

21 video’s

De 21 video’s over het lerend vermogen zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, de Haagse Hogeschool en zorginnovatiebureau DAZ. In de eerste video wordt een introductie gegeven op het thema. In de video vertelt Henk van Pagée over het belang van ‘kijken naar wat wél mogelijk is’. Henk is gediagnostiseerd met Alzheimer maar wil absoluut geen slachtoffer zijn van de ziekte. Hij kijkt met een positieve blik naar Alzheimer en ziet voor uitdagingen. ‘Ik ga iedere week met een boodschappenlijstje naar de Albert Heijn. Het is een hele zoektocht om alle producten te vinden door de vele prikkels. Ik zie het als een uitdaging voor mijn hersenen om met zo veel mogelijk producten van het lijstje thuis te komen.’ Hij vertelt dat je niet te snel moet roepen dat je het niet meer kan. ‘Als je geheugen afneemt, nemen de uitdagingen toe’.

Om de mogelijkheden van mensen met dementie zo goed mogelijk te benutten moet je kijken naar wat iemand nog kan leren. Het lerend vermogen is er bij iedereen maar om hier gebruik van te maken is er hulp nodig van de mensen om hen heen. Op deze manier kunnen beperkingen ook uitdagingen worden. De 21 video’s zijn hulpmiddelen voor begeleiders: familie, zorgverleners en vrijwilligers. In de eerste video’s wordt de theorie uitgelegd door deskundigen en worden verschillende leervormen uitgelegd. De laatste 10 video’s zijn inspirerende praktijkvoorbeelden. Op dit moment staan er 7 video’s online. De rest van de serie video’s worden tussen januari en maart op de website van Opnieuw Geleerd, Oud Gedaan geplaatst.

Bron: Opnieuw Geleerd, Oud Gedaan

Meer weten

Geplaatst op: 23 januari 2017
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2023