Alternatievenbundel vrijheidsbeperking vernieuwd

Vilans presenteert de vernieuwde Alternatievenbundel vrijheidsbeperking. Deze nieuwe uitgave bundelt 80 alternatieven voor meer vrijheid in de zorg. De eerste drie versies van de bundel zijn enthousiast ontvangen en veel gebruikt. In deze versie is er aandacht voor vrijheid om het eigen leven in te richten in brede zin. Ook geeft de bundel een overzicht van technologische oplossingen zoals domotica en GPS-trackers. De vernieuwde bundel geeft een actueel beeld weer van alle nieuwe mogelijkheden.

Succesvolle alternatieven

Alternatieven kunnen bestaan uit simpele goederen die overal te koop zijn. Soms gaat het meer over de tegemoetkoming van de voorkeuren van een cliënt. En het kan ook nog zijn dat verschillende producten gecombineerd moeten worden om een goed alternatief te zijn. Vilans heeft bij diverse zorgorganisaties gevraagd welke alternatieven bij hen uiteindelijk succesvol waren. Deze succesvolle alternatieven zijn te vinden in de bundel. Van alle alternatieven is een handige beschrijving en een illustratie opgenomen.

Alternatievenbundel veelgebruikte tool

Uit onderzoek van Zorg voor Beter blijkt dat 22% van de hun websitebezoekers de alternatievenbundel in de praktijk gebruikt. ‘We hebben op elke afdeling een boekje liggen en die pakken we regelmatig bij een cliëntbespreking. Het heeft ons meerdere keren op ideeën gebracht waar we zelf niet aan hadden gedacht.’

Bron: Zorg voor Beter

Meer weten

Geplaatst op: 26 oktober 2016
Laatst gewijzigd op: 6 maart 2020