Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit samenwerken aan duurzame zorg

Gepubliceerd op: 09-08-2023

ActiZ werkt aan een duurzame ouderenzorg. Er zijn vele voorbeelden van zorgorganisaties waar hard wordt gewerkt aan het behalen van de klimaatdoelen. De toolkit ‘samenwerken aan duurzame zorg’ geeft verschillende voorbeelden van duurzame initiatieven en handige tips, waar zorgorganisaties inspiratie uit kunnen halen. In deze toolkit is ook aandacht voor het werken aan een gezonde leefomgeving die bijdraagt aan vitaliteit van medewerkers en bewoners.

Samenwerken aan een duurzame ouderenzorg

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale voetafdruk (CO2-uitstoot) en 4% van het afval van Nederland en heeft daarmee aanzienlijk impact op het klimaat. In de Green Deal duurzame zorg 3.0 hebben alle betrokken zorgpartijen uitgesproken dat verduurzaming van de zorgsector noodzakelijk is. Daarom is het belangrijk om te kijken wat jouw zorgorganisatie kan bijdragen. In de toolkit worden de doelen en acties aan de hand van de vijf thema’s van de Green Deal toegelicht.

Green deal duurzame zorg 3.0

In de Green Deal duurzame zorg 3.0 hebben zorgpartijen uitgesproken dat verduurzaming van de zorgsector noodzakelijk is. De derde Green Deal Duurzame Zorg neemt de stap van stimuleren naar concreet werken aan duidelijke doelen en resultaten voor duurzame zorg. Wil je weten of jouw organisatie de green deal heeft ondertekend? Bekijk hier de deelnemers.

Bevorderen van gezondheid

Duurzaamheid gaat ook over een gezonde zorg- en leefomgeving, duurzame en gezonde voeding én leefstijl. Voor bewoners, medewerkers en alle andere gebruikers. In de toolkit staat bijvoorbeeld hoe je kan werken aan een rookvrije omgeving, voorbeelden van natuurprojecten voor ouderen en het inrichten van een gezonde en duurzame eetomgeving.

Bewustzijn en kennis

Duurzaamheid begint bij bewustwording, kennis en het in beweging brengen van je team en of organisatie! In de toolkit staan mooie voorbeelden, zoals de energiebingokaart van de Wever of het organiseren van een energiewedstrijd.

Meer weten:

Deel deze pagina via: