Spiral Dynamics

Dit instrument komt voort uit de ervaringen van Waardigheid en trots-coaches bij de ondersteuning van verpleeghuizen met een kwaliteitsvraagstuk. Deze tool is onderdeel van het dossier ‘Werken aan verandering’ – deel 6. Teamontwikkeling en cultuur.

Waar staat het team? Wie bevolken dat team? Wat speelt er allemaal? Vragen die eerst beantwoord moeten worden voor er überhaupt iets te veranderen valt. Want het ene team is het andere niet. Er zijn verschillende methodieken die voor die analyse gebruikt kunnen worden. Spiral Dynamics is gebaseerd op het werk van Dr. Clare W. Graves (New York, VS). Het werkt met waarden die mensen drijven. Die waarden worden in kleuren weergegeven.

  • Paars gaat over het familiegevoel zoals bij stammen in Afrika, het conservatieve. Als deze waarde ruim vertegenwoordigd is in een team, is het lastig om het om te krijgen. De waarde of traditie is daar heel belangrijk en je moet dingen veranderen via de leider.
  • Rood gaat meer uit van het ‘ik’, macht en coalitie. Als je veel rood in een team hebt, lukt verandering omdat ze resultaatgericht zijn, maar ze zijn ook wel snel moe na een hectische dag. Het botst snel bij rood.
  • Blauw gaat over structuur en het wij-gevoel. Ze houden zo van regels dat er ook weinig kan veranderen; ze willen een duidelijk pad hebben. Ze zijn enorm loyaal, maar niet om buiten hun paden te treden.
  • Groen is van de gezamenlijkheid, de dialoog aangaan. De teams zijn vaak traag omdat ze iedereen mee willen hebben. De sfeer in het team is zo belangrijk, dat die boven de resultaten gaat.
  • Oranje gaat over initiatief nemen, mensen die vooruit willen en proberen een win-winsituatie te creëren. Ze zeggen niet gelijk ‘ja’ maar werken wel coöperatief. Ze zijn competitief.
  • Geel gaat over innovatie en de toekomst. Ze kunnen over zichzelf uitstijgen. Ze hebben door dat wat ze doen niet alleen voor de organisatie is. Het is voor de gemeenschap in de context. Ze zullen overal hun vragen bij stellen.

Bekijk de video op youtube met uitleg over Spiral Dynamics

Lees het boek: Spiral dynamics  – Waarden, leiderschap en veranderingen in een dynamisch model van Don Edward Beck en Christopher Cowan.

Meer weten

Geplaatst op: 14 mei 2018
Laatst gewijzigd op: 10 november 2020