Ouderen in zorghuizen: in gesprek over de kwaliteit van verpleeghuiszorg

Eind vorig jaar werd het rapport ‘Ouderen in zorghuizen: broze mensen én leefplezier’ van Jan Coolen aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin hij scherpstelde wat goede verpleeghuiszorg precies inhoudt. Daarover bestaan in het veld zeer verschillende beelden.

Om het gesprek over kwaliteit van verpleeghuiszorg ook binnen de muren van de woonvormen op gang te houden en te stimuleren, is van het rapport nu een handzaam boekje gemaakt.

In samenspraak

De publicatie geeft een samenhangende visie op kwaliteit van de intramurale ouderenzorg en is bedoeld om met elkaar duidelijk te krijgen wat goede verpleeghuiszorg is. In deze zoektocht staat de bewoner centraal, maar het gaat ook om de medewerkers. Wat mogen mensen verwachten en wat moeten zorghuizen bieden? Het uitgangspunt is om er samen het beste van te maken.

De visie is aangevuld met aansprekende voorbeelden uit de praktijk en een checklist, die het gesprek tussen bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals stimuleert. Het geheel vormt kort en krachtig een richtinggevend kader voor goede verpleeghuiszorg, vastgesteld in samenspraak met mensen die in de zorg werken, bestuurders, cliëntenorganisaties en onderzoekers.

Meer weten

Geplaatst op: 18 april 2016
Laatst gewijzigd op: 1 april 2019