Kennisdossier: duurzaamheid in de zorg

De zorgsector is één van de vervuilers die bijdraagt aan klimaatverandering. Zonnepanelen installeren, terugdringen van het gebruik van handschoenen, of zorgen voor vergroening van het vervoer voor de zorgmedewerkers door fietsen, elektrische scooters of auto’s. Een paar voorbeelden van hoe je kan bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Maar hoe doe je dat binnen jouw verpleeghuis?  En hoe zorg je dat de leefomgeving van je bewoners gezond blijft? In dit overzicht vind je verschillende tools, inspiratie en praktijkvoorbeelden.

Deelname aan de Green Deal Duurzame Zorg

Deelnemen aan de Green Deal Duurzame Zorg kan jouw zorginstelling helpen met werken aan duurzaamheid. Wat houdt dit in?In de ‘Green Deal Duurzame Zorg voor gezonde toekomst’ staan afspraken die zorginstellingen, overheden en bedrijven hebben gemaakt. Hoe kan de zorgsector bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering? Daar gaan deze afspraken over.

De belangrijkste pijlers hierin zijn:

 • CO2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030 en in 2050 moeten alle zorgorganisaties klimaatneutraal werken (klimaatakkoord).
 • Circulaire en maatschappelijk verantwoord inkopen en tegengaan van verspilling van grondstoffen (hergebruik en recyclen).
 • Minder medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren.
 • Gezond makende werk- en leefomgeving voor zorgpersoneel en bewoners.

Hoe kan jouw zorginstelling meedoen?

Je kan op elk moment een initiatief aanmelden voor een Green Deal met de Rijksoverheid.

Handige sites en tools om aan de slag te gaan met duurzaamheid

 • De publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ (pdf) laat zien dat er al veel gebeurt. Met deze 21 voorbeelden van zorgorganisaties uit het hele land, wil Actiz je inspireren en enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid in je organisatie.
 • Op de website van Milieuplatform Zorgsector (MPZ) vind je praktische tools voorbeelden, handleidingen en tips om de zorg duurzamer te maken. Om zelf aan de slag te gaan of samen via een vereniging.
 • Ga aan de slag als klimaatdokter. Vier specialisten ouderengeneeskunde zit dit initiatief gestart en zetten voor je op een rij wat de mogelijkheden zijn om in actie te komen voor het klimaat. Of dit nu thuis op de bank is, op je werk of met een protestbord op straat, vind een manier die bij jou past.
 • Waarom is natuur zo gezond en een goede invloed op bewoners? Bekijk de infografic van Pennemes en kom erachter.
 • Krijg inzicht in de CO2 voetafdruk afdruk van jouw organisatie met De Milieubarometer.  Hiermee wordt getoond waar de milieuwinst van jouw organisatie zit.
 • Wil je meer weten over het verduurzamen van zorgvastgoed? Op de website van Expertisecentrum verduurzaming zorg lees je hier alles over.
 • Actiz heeft een toolkit over duurzaamheid ontwikkeld om zorgorganisaties meer handvatten te bieden, aan de slag te gaan en het een onderdeel van het denken te laten worden. Hierin zit gereedschap zoals informatie over verplichtingen en wetgeving, hulpmiddelen voor verduurzaming, inspirerende voorbeelden en handige websites.
 • De Groene Zorg Alliantie  is een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor de gezondheid van onze planeet. Je kunt hier onder andere jouw duurzame zorgcommissie of jouw green team aanmelden.

Praktijkvoorbeelden duurzame zorg

Van duurzaam zorgvastgoed tot een groene leefomgeving voor de bewoners lees deze praktijkvoorbeelden voor inspiratie:

Oproep: wat wil jij weten over duurzaamheid?

Wil je meer tips over duurzame zorg? Of zou jij bijvoorbeeld een groene beweging willen starten binnen jouw organisatie? We horen graag wat jij wilt weten! Zo kunnen wij jou verder helpen met artikelen, tips en tools.

Meer weten

Geplaatst op: 6 september 2022
Laatst gewijzigd op: 29 september 2022