Jos Cuijten: woonzorgcentrum aanpassen aan behoeften van bewoners met dementie

Vier Amsterdamse organisaties voor ouderenzorg – Amstelring, Amsta, ZGAO en Cordaan – werken samen met het programma Waardigheid en trots om de verpleeghuiszorg merkbaar en meetbaar te verbeteren. Bij deze verbeterslag hoort het met elkaar delen van kennis en ervaring over het werken aan kwaliteitsverbetering in een verpleeghuis.

Op 19 januari 2016 wisselden teamleiders en managers verpleeghuiszorg ervaringen uit met Jos Cuijten, verpleegkundige, docent verpleegkunde en gespecialiseerd trainer in ouderenzorg en dementie.

Beschadigd brein

Cuijten gaf inzicht in het beschadigde brein bij dementie en verbond dit met zorg die rekening houdt met de mogelijkheden van een bewoner. Zo stelt ze dat het belangrijk is om het onderscheid te maken tussen ouderdomsverschijnselen en dementie, en legt de relatie tussen dementie en versterkte ouderdomsverschijnselen, veroorzaakt door stress. Wat kunnen verpleeghuizen doen om deze stress te verminderen en het woonklimaat van de cliënt met dementie zo optimaal mogelijk te houden?

We vatten haar belangrijkste lessen over de omgang met mensen met dementie samen in de whitepaper ‘Jos Cuijten: woonzorgcentrum aanpassen aan de behoeften van bewoners met dementie’.

Meer weten

Geplaatst op: 15 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 18 maart 2020