Administratieve lasten

Mensen die in de zorg werken, willen in de eerste plaats zorg verlenen, geen formulieren invullen. Minder tijd voor administratie betekent meer tijd voor de cliënt. Administratieve lastenverlichting draagt bij aan kostenbesparing, hogere cliënt- en medewerkerstevredenheid, afbouw van overhead en meer ruimte voor de professional. En het maakt de organisatie flexibel, waardoor zij makkelijker kan inspelen op veranderingen in doelgroep, zorgvraag, financiering of samenwerkingsverbanden.

Afbeelding bij 'KIK-V bij Omring: aanleveren kwaliteitsgegevens zal beter en sneller gaan'

KIK-V bij Omring: aanleveren kwaliteitsgegevens zal beter en sneller gaan

Praktijk - 18 mei 2021 - Karin Kortekaas, adviseur Kwaliteit & Veiligheid bij Omring, deelt haar ervaringen met de implementatie van KIK-V.
onderwerpen: Kwaliteitsverslag, Meten en monitoren

Afbeelding bij 'Spraakgestuurd ECD ‘heeft de toekomst’'

Spraakgestuurd ECD ‘heeft de toekomst’

Praktijk - 13 april 2021 - ‘Het spraakgestuurd ECD (Elektronisch Cliënt Dossier) heeft de toekomst’, zegt Trudie Severens, lid van de Raad van Bestuur van Sevagram. Lees het interview!
onderwerp: Technologie

Afbeelding bij 'Livio: vernieuwd ECD nodigt uit tot beter rapporteren'

Livio: vernieuwd ECD nodigt uit tot beter rapporteren

Praktijk - 14 juli 2020 - Bij Livio richten ze opnieuw het ECD in: ‘Ons elektronisch cliëntendossier was te moeilijk ingericht. Sinds de aanpassingen ga je nu vanzelf naar het juiste veld in het zorgleefplan. Zonder iets te vergeten.’
onderwerpen: Technologie, Methodisch werken

Afbeelding bij 'Administratieve lasten: waar kan het minder? Kijkje bij Humanitas'

Administratieve lasten: waar kan het minder? Kijkje bij Humanitas

Praktijk - 12 april 2019 - Ook Humanitas is op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals zoveel mogelijk tijd en ruimte hebben voor de mensen waarvoor zij zorgen. Dat doen zij onder andere met schrapsessies.

Afbeelding bij 'Trechter van Verdunning als hulp bij vermindering regeldruk'

Trechter van Verdunning als hulp bij vermindering regeldruk

Tools - 29 oktober 2018 - De Trechter van Verdunning is een hulpmiddel om kritisch te kijken naar nieuwe en bestaande maatregelen. Welke regels zijn noodzakelijk en welke regels zouden we kunnen schrappen?

Afbeelding bij 'Regeldruk? Alle argumenten om een administratieve handeling wel of niet uit te voeren'

Regeldruk? Alle argumenten om een administratieve handeling wel of niet uit te voeren

Tools - 29 oktober 2018 - Op de 'Argumentenkaart Uitvoeren van een administratieve handeling' staan argumenten voor en tegen het uitvoeren van een specifieke administratieve handeling, geschreven vanuit het perspectief van een zorgprofessional.

Afbeelding bij 'Oplossing in zicht voor regeldruk in de zorg'

Oplossing in zicht voor regeldruk in de zorg

Praktijk - 29 augustus 2018 - Achter regeldruk zit bij verpleeghuispersoneel vaak het gevoel van onmacht bij zaken waar je geen invloed op hebt. De regels komen vanuit andere lagen en die verschillende lagen van de organisatie begrijpen en bereiken elkaar niet goed.

Afbeelding bij 'Grip op kwaliteit zorg door integratie apps in ECD'

Grip op kwaliteit zorg door integratie apps in ECD

Praktijk - 9 augustus 2018 - PinkRoccade Care en e-health-specialist Boomerweb slaan de handen ineen. De apps van Boomerweb worden in het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) mijnCaress geïntegreerd, met een doelmatigere aanpak en veel tijdwinst tot gevolg.
onderwerp: Technologie

Afbeelding bij 'Kennisthema’s Regelruimte en Leiderschap toegelicht'

Kennisthema’s Regelruimte en Leiderschap toegelicht

Verslagen - 11 juli 2017 - Bij Waardigheid en trots loopt een programma dat zoveel mogelijk kennis uit de vele projecten probeert te borgen. Het Kennisprogramma telt vijf thema’s, twee ervan kwamen aan bod in de workshop ‘Eigen regie, regeldruk en regelruimte’ en ‘Leiderschap’ die gegeven werd op 4 juli 2017.
onderwerp: Goed bestuur

Afbeelding bij 'Savant biedt netwerk bij digitaal zorgdossier'

Savant biedt netwerk bij digitaal zorgdossier

Praktijk - 21 december 2016 - Savant zorg stapt over op een digitale zorgdossiers. Dat levert minder administratieve lasten op voor medewerkers én geeft cliënt, naasten en mantelzorgers 24 uur per dag digitaal inzicht in het zorgplan.
onderwerp: Zorgleefplan

Ik wil werken aan:

Administratieve lasten (6)
Afbeelding bij 'De OntregelBlik – minder regeldruk voor betere zorg en werkplezier'

De OntregelBlik – minder regeldruk voor betere zorg en werkplezier

Praktijk - 21 maart 2022 - Zorgmedewerkers ervaren vaak regeldruk. De OntregelBlik helpt je te ontregelen. Zodat zorg beter wordt en jij meer plezier hebt in je werk. Ga samen aan de slag met de OntregelBlik in jouw organisatie!

Afbeelding bij 'Overzicht verplichte registraties in de langdurige zorg'

Overzicht verplichte registraties in de langdurige zorg

Tools - 1 juli 2021 - Om onnodig registreren te voorkomen is er een handig overzicht van verplichte registraties voor de intramurale ouderenzorg.

Afbeelding bij 'Workshop Rapporteren met de Rapportagequiz'

Workshop Rapporteren met de Rapportagequiz

Tools - 22 januari 2021 - Met de workshop Rapporteren met de Rapportagequiz heb je een tool in handen om rapporteren op een luchtige manier bespreekbaar te maken.
onderwerp: Veiligheid

Afbeelding bij '(Zelf-)check en borging kwaliteit dossiervoering'

(Zelf-)check en borging kwaliteit dossiervoering

Tools - 22 januari 2021 - Gebruik diverse checklists voor (zelf)evaluatie en borging van de kwaliteit van de dossiervoering.

Afbeelding bij 'Risicosignalering en Early warning score'

Risicosignalering en Early warning score

Tools - 22 januari 2021 - Gebruik voor risicosignalering het overzicht met belangrijke signalen per risicogebied en early warning scores voor het beoordelen van de gezondheidssituatie van de bewoner.
onderwerpen: Incidenten, Veiligheid

Afbeelding bij 'Overzicht van tools: werken aan minder regeldruk'

Overzicht van tools: werken aan minder regeldruk

Praktijk - 16 november 2020 - Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. De ‘Keuzehulp minder regeldruk’ helpt je om uit te zoeken welke tools geschikt zijn!