Zuster Inge: 3 grapjes van mensen met dementie

Rubriek Anekdotes van Zuster Inge

Sinds 2011 werkt Zuster Inge in een verpleeghuis voor (onder andere) mensen met dementie. Ze schrijft haar ontroerende, en mooie momenten op onder de naam: Anekdotes van Zuster Inge. Ook mensen met dementie houden van grapjes en grollen. We delen 3 grappige momenten die Zuster Inge heeft meegemaakt.

Wat een lief meiske

Als we klaar zijn met douchen kijkt ze in de spiegel en zegt: ‘kijk nou eens, wat een lief meiske’. Ik sta naast haar en denk dat ze het over mij heeft. Ik vraag aan haar hoe dat meiske heet. Ze antwoord met haar eigen naam: ‘Tineke natuurlijk’, en glimlacht vriendelijk naar haar eigen spiegelbeeld.

Schoen op de grond

‘Kijk, daar ligt gewoon een schoen op de grond.’ Ik kijk naar de grond en zie één paar schoenen. Maar die zitten aan de voeten van diegene die de opmerking maakte. Ze schuift met haar schoen over de grond en probeert haar andere schoen een tikkie te geven. Het zag er mal uit en ik vroeg mij heel even af wat ze nu bedoelde. Toen ik doorhad dat ze haar eigen voeten aanzag voor iets wat op de grond lag moest ik grinniken en zei laconiek: ‘volgens mij zit die schoen vast aan uw voet’. Ze keek me verbaasd aan en schoot toen in de lach. ‘Nou zeg, het moet ook niet gekker worden hoor.’

Bidden

Als een bewoner in bed ligt voor de nacht vraag ik of er nog iets is wat ik kan doen. ‘Bidden’, is het droge antwoord. Ik kijk de bewoner aan en zeg met een dikke knipoog: ‘ik weet niet of u nog te redden bent, maar we kunnen het natuurlijk proberen’. We liggen allebei dubbel. Heerlijk als bewoners nog over een flinke dosis humor beschikken.

Meer weten

Geplaatst op: 4 februari 2020
Laatst gewijzigd op: 24 februari 2020