YouTube voor ouderen van ZorgSpectrum

Dagelijks wordt over de hele wereld meer dan een miljard uur aan YouTube-filmpjes gekeken. Daarmee is het niet meer weg te denken en heel normaal om via YouTube een filmpje op te zetten over een onderwerp waar je op dat moment geïnteresseerd in bent. Dus waarom ook niet als je ouder bent en in een woonzorgcentrum woont?

In vrijwel alle Nederlandse huiskamers is er wel een televisie te vinden. Voor de huiskamers in de woonzorgcentra van ZorgSpectrum is dit niet anders, maar qua aanbod is er wel degelijk een verschil. De televisie staat vaak wel aan, maar de getoonde programma’s sluiten lang niet altijd aan op de behoeftes van de bewoners. Bewoners kunnen dan alleen kijken naar wat op dat moment toevallig wordt uitgezonden. Dit werkt weinig stimulerend en kan zelfs ook een averechts effect hebben. Bijvoorbeeld bij de journaaluitzending waarbij vervelend nieuws wordt gemeld, met onrust als gevolg.

Daar weet ik iets op

Een zorgmedewerker in Vianen was al enige tijd op zoek naar een handig middel om filmpjes van internet op de televisie in de huiskamers te krijgen. Met het achterliggende idee om daarmee beeldmateriaal te kunnen tonen dat aansluit op de interesses van de bewoners. In een overleg bracht zij dit idee ter sprake, en het klonk briljant in al zijn eenvoud. Zo ingewikkeld zou het toch niet moeten zijn om het op z’n minst eens een keer uit te proberen? Het is leuk om te ervaren hoe een idee opeens in een stroomversnelling kan komen.

Kleine moeite, snel resultaat

Met de belofte aan haar om hier eens in te duiken, was de stap naar ICT-afdeling van ZorgSpectrum snel gemaakt. Binnen de kaders van onze ICT-voorzieningen bleek er een prima optie voorhanden en was het een kleine moeite om een apparaatje te regelen voor twee huiskamers waarmee YouTube-filmpjes op een televisietoestel afgespeeld konden worden. Het duurde niet lang voor de ervaringen gedeeld werden en er ook soortgelijke vragen kwamen van andere locaties van ZorgSpectrum. Inmiddels worden deze televisietoestellen dan ook gebruikt in meerdere huiskamers op drie verschillende locaties.

Meezingen in Drents dialect

Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Soms zijn de getoonde video’s het heel persoonsgericht door bijvoorbeeld muziek in Drents dialect af te spelen of door filmpjes aan te zetten over treinen. Maar ook in groepsverband levert het veel vermaak op. Zo is op een huiskamer het Zwanenmeer een favoriet onderdeel, of zorgt juist het vertoon van oude voetbalwedstrijden voor veel plezier. Weer op een andere plek wordt het juist gebruikt voor ontspanningsoefeningen. Desalniettemin kan dit relatief simpele middel veel mogelijkheden bieden. Hopelijk kan er binnenkort dus in elke huiskamer luidkeels meegezongen worden, in welk dialect dan ook.

Geschreven door: Jochem Ooijevaar, Adviseur Zorgvernieuwing

Themadossier Technologie
Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook binnen de verpleeghuiszorg wordt technologie steeds vaker ingezet als onderdeel van het zorgproces. Verschillende zorgorganisaties werken aan goede voorbeelden van zorg met ondersteuning van zorgtechnologie. In dit themadossier is daar alles over te vinden. Bekijk het themadossier Technologie

Geplaatst op: 20 april 2018
Laatst gewijzigd op: 18 januari 2019