Primair ouderenzorg meemaken bij De Wever in Tilburg

Ouderenzorg. Iedereen maakt zich een eigen voorstelling van wat dat ongeveer inhoudt. Maar tijdens de Week van Zorg en Welzijn zijn door het hele land verschillende activiteiten en bijeenkomsten op verschillende zorglocaties georganiseerd, waarbij het voor iedereen vrij en toegankelijk was om eens écht kennis te maken met dit vakgebied.

Vorige week was het weer zo ver. Eén van de deelnemende organisaties was de Brabantse zorgorganisatie De Wever. De hele week werden er verdeeld over de verschillende locaties activiteiten georganiseerd, waaronder een workshop etagères maken van oud servies. Normaliter wordt deze workshop boven in de speciale activiteitenruimte gegeven, maar vanwege de Week van Zorg en Welzijn vond hij nu plaats in de gemeenschappelijke ruimte.

Kijkje in de keuken van de ouderenzorg

‘De reden dat we hem deze week beneden geven, is omdat we nog meer de focus willen leggen op wat werken in de zorg nu eigenlijk inhoudt’, vertelt Elly Robben van zorglocatie De Hazelaar.

‘Deze week is hét moment om te laten zien hoe leuk ouderenzorg eigenlijk is en voor ons ook een kans om te laten zien dat bij ons werken heel afwisselend is. Dit komt omdat wij voornamelijk kortdurende zorg verlenen aan meerdere doelgroepen. Dus hier werk je jonge mensen met dementie, hulpbehoevende ouderen, maar ook mensen die alleen hoeven te revalideren en daarna weer naar huis kunnen. Bij ons kan de samenstelling elke week anders zijn’, zegt Elly.

Die diversiteit komt inderdaad tot uiting in de groep die zich heeft aangemeld voor de workshop. Zo is mevrouw Duijnhoven gevallen en heeft haar schouder gebroken. Volgende week mag zij weer naar huis. ‘Ik doe vooral mee voor de gezelligheid. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog niet zo lang geleden wat etagères thuis heb weggegooid omdat ze in de weg stonden’, lacht ze.

etageres maken met vrijwilligers

Zonder vrijwilligers veel minder activiteiten

Opvallend is de grote hoeveelheid vrijwilligers dat aanwezig is. Voor elke cliënt is er één vrijwilliger die kan helpen met het stapelen en plakken. Vooral Wil neemt zijn taak serieus. Hij helpt zijn buurman waar hij kan. ‘Ik ben hier twee keer in de week. Het zijn vooral alleenstaanden die nauwelijks bezoek krijgen. Ik vind dat sneu dus dan kom ik om een praatje te maken’, zegt hij.

Wie ook aanwezig is en met haar jonge verschijning ook direct in het oog springt, is Lilian van Donk. Ze zit midden aan de tafel en zit volop te keuvelen met haar overbuurman en buurvrouw. Lilian werkt voor de Key Groep, een management consultantbureau voor zorginstellingen. ‘We werken met instellingen uit de zorg, dus met mensen die dagelijks in de zorg werken. Dus wij vinden het belangrijk om zo nu en dan ook met de voeten in de klei te gaan staan en mee te draaien. Daar is deze week natuurlijk bij uitstek geschikt voor’, zegt de frisse jonge dame.

Primair het proces meemaken

‘Ik vind het belangrijk om zo nu en dan primair het proces mee te maken. Ik wil weten waar ik het over heb als ik een cliënt tegenover mij heb met een vraagstuk’, legt ze uit. Dat zij naar huis gaat met een echt cool Delfts blauwe etagère is de kers op de taart.

Naast Lilian zit vrijwilligster Nelly. Zij draait al veertien jaar mee bij De Hazelaar. ‘Ik maak mij wel eens zorgen over de nieuwe aanwas van vrijwilligers. Ik heb er natuurlijk aardig wat zien komen en gaan, maar de jongere generatie is niet zo loyaal meer. Mensen geven er snel de brui aan. Wij draaien hier al zoveel jaar met deze vaste groep, maar ik zie niet snel zo’n nieuwe vaste groep ontstaan. Laten we hopen dat zo’n Week van Zorg en Welzijn daar toch een beetje verandering in kan brengen…’

Na twee uur is het klaar met het knutselen. Medewerker welzijn Mariëtte kijkt terug op een geslaagde middag. ‘De bewoners hebben het weer leuk gehad, er waren veel vrijwilligers zodat er voor iedereen aandacht was. Dat is altijd fijn.’ Of deze en de andere activiteiten van de Week van Zorg en Welzijn ook daadwerkelijk nieuwe vrijwilligers en mogelijk nieuwe werknemers heeft opgeleverd zal de tijd leren…

Stand week van Zorg en Welzijn

Door: Nienke Oort

Meer weten

Geplaatst op: 18 maart 2019
Laatst gewijzigd op: 19 maart 2019