Vegetarisch oud worden in Felixoord met respect voor milieu en dierenwelzijn

Vegetarisch eten is helemaal van nu. Toch is er maar één vegetarisch zorgcentrum in West-Europa. En dat staat in Oosterbeek. Respect voor mensen gaat er hand in hand met respect voor milieu en dierenwelzijn.

Vegetarisch zorgcentrum Felixoord is uniek in Nederland, zelfs in West-Europa. Vegetarisch en vegan eten is helemaal van nu. Maar voor de bewoners van Felixoord is het niets nieuws. Zij hebben vaak al jaren een vegetarische levenswijze. Dat gaat verder dan geen vlees eten. Het gaat om de levenshouding van mensen. Uit heel Nederland komen vegetariërs dan ook naar Felixoord om hun oude dag in harmonie met de natuur door te brengen.

Nationale Week Zonder Vlees (& Zuivel): 6 tot en met 12 maart 2023

Zelf meer inspiratie opdoen voor jouw verpleeghuis? Meld je aan voor de Nationale Week Zonder Vlees.

Vegetarisme

Woonzorgcentrum Felixoord ligt in een park met een vijver. Vrijwilligers en bewoners wandelen en genieten er van de natuur. Een groep oudere vegetariërs gaf in 1968 opdracht om Felixoord te bouwen. Het is genoemd naar Felix Ortt, grondlegger van het vegetarisme in Nederland.

Geen spek

Een bewoonster in een artikel in Oosterbeek Beleeft!: ‘Voor ons geen dagelijkse prak van aardappels, groente en vlees. Hier is het elke dag een vegetarische verrassing.’ In hetzelfde artikel zegt een andere bewoonster: ‘Ik vind het vooral fijn dat ik niet telkens hoef uit te leggen dat ik geen spek en dierlijke jus over mijn eten wil.’

Het vegetarisch zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek biedt Beschermd wonen voor mensen met dementie. Respect voor mensen staat centraal, in combinatie met respect voor milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid vanuit de vegetarische belevingswereld.

Dierenwelzijn

De zorg en dienstverlening biedt Felixoord vanuit de vegetarische levensovertuiging van de bewoners. Dat maakt het ook bijzonder. Zingeving, respect voor milieu, dierenwelzijn en cultuur loopt als een rode draad door de organisatie heen. Er is veel respect voor mensen die op een eigen, en soms andere, wijze in het leven staan. En dat geldt voor zowel bewoners als medewerkers.

Felixoord is onderdeel van Stichting Icare.

Bron: felixoord.nl

Meer weten

Geplaatst op: 8 maart 2022
Laatst gewijzigd op: 1 maart 2023