Manieren tegen eenzaamheid tijdens coronacrisis

Door het coronavirus mogen ouderen in verpleeghuizen vanaf 20 maart geen bezoek meer ontvangen. Ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om eenzaamheid tegen te gaan. Tips  tegen eenzaamheid tijdens de coronacrisis.  

Laatste update: maandag 30 maart.

1. (Video)Bel vaker en langer 

Hoe makkelijk is het om wat vaker of langer te (video)bellen? Zo zijn naasten op afstand toch verbonden. Applicaties die veel gebruikt worden voor videobellen zijn: WhatsApp, Facetime, Skype en Facebook Messenger. Let hierbij wel op dat via deze applicaties zorgmedewerkers geen overleg voeren óver cliënten. Dit mag alleen via systemen die speciaal voor de zorg gemaakt zijn waarin de privacy van cliënten goed is beschermd.

Veel bewoners weten niet hoe ze kunnen videobellen of hebben de middelen er niet voor. Check waar bewoners behoefte aan hebben, en hoe je ze hierin tegemoet kan komen. In een aantal verpleeghuizen loopt er daarom een ‘tabletzuster’ rond die elke dag een rondje langs de bewoners doet met de tablet om ze te helpen.Bij BrabantZorg hebben ze de babelbox ontwikkeld waarin voldoende middelen en instructies te vinden zijn om videobellen voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken.

  • DAZ, een bureau dat gespecialiseerd is in zorginnovatie, heeft een instructie ontwikkeld om mensen met dementie te leren beeldbellen. Download de instructie
  • Zorgorganisatie Vilente helpt haar bewoners met videobellen en bijvoorbeeld het inspreken van video- en audiogesprekken. Lees meer over de maatregelen bij Vilente.

2. Telefoonlijnen voor luisterend oor

 Ook zijn er speciale telefoonlijnen die een luisterend oor bieden: 

  • De Luisterlijn: die iedereen dag en nacht kan bellen voor een gezellig kletspraatje: 0900-0767. 
  • De Zilverlijn: ouderen krijgen wekelijks een een telefoontje van een vrijwilliger: 088-344 2000
  • Ouderenbond ANBO: voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus: 0348-466666
  • De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact.

2. Schrijf kaarten en brieven 

Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Je kan ook gebruik maken van Omapost (met code coromapost kan dit tegen kostprijs). 

Veel verpleeghuizen hebben al een oproep geplaatst om familie, buurtbewoners, vrienden en anderen aan te sporen om brieven en tekeningen te laten maken voor de bewoners. Zo ook Elisabeth-Hof in Culemborg, waar geen bezoek meer kan komen. De kaarten en tekeningen stromen al binnen!

3. Speel samen online spelletjes 

Van veel populaire spellen zijn ook digitale varianten gemaakt die je online met of tegen elkaar kan spelen.  Wordfeud is hiervan een leuk voorbeeld. Scrabble online tegen elkaar, perfect om een eenzame dag van een bewoner te doorbreken.  

4. Zelf thuis doen 

Voor wie aan huis gebonden is (o.a. verpleeghuisbewoners) heeft Omroep Max activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging en online exposities van musea. 

5. Klassieke concerten live bijwonen

Muziekoptredens in het verpleeghuis zijn helaas voorlopig even niet mogelijk. Maar door verschillende muzikanten worden er, doordat hun concerten zijn gecanceld door de corona-uitbraak, gratis live stream concerten gehouden. Zo kunnen ook verpleegbewoners meegenieten, bijvoorbeeld met zijn allen in woonkamer.

  • Dit biedt concertgebouworkest aan via concertgebouworkest.nl en via YouTube en Facebook. Op vrijdag 20 maart, woensdag 25 maart en vrijdag 3 april. Op andere avonden waarop zij concerten zouden geven, zullen ze eerder gegeven concerten streamen. 
  • Pianist Wouter Harbers speelt elke dag tussen 11.00 en 11.15 zijn mini-koffieconcert op Facebook via live stream. Solo of met andere muzikanten.
  • Gouwe Ouwe speelt elke dag liedjes uit vervlogen tijden tussen 14.00 en 14.30 uur live op Facebook

Contactloos buitenconcert

Club Goud organiseert contactloze buitenconcerten voor ouderen Artiesten treden speciaal voor ouderen die binnen moeten blijven op in de tuin van het woonzorgcentrum. Zo kunnen ouderen vanachter het raam of hun balkon toch genieten van mooie muziek. Wil je ook op jouw locatie de bewoners verblijden met een mooi concert? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of lees hoe je in vijf stappen zelf een contactloos concert organiseert

6. Familienet is nu gratis beschikbaar

Omdat familie niet meer op bezoek kan komen is Familienet nu gratis beschikbaar voor alle zorginstellingen die nog geen account hebben. Via Familienet medewerkers delen berichten, foto’s en video’s via een veilige persoonlijke pagina. Zo is familie altijd goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner.

Meer weten 


Geplaatst op: 18 maart 2020
Laatst gewijzigd op: 31 maart 2020