Rustig slapen met slaaprobot Somnox

Het aanbod en gebruik van technologische toepassingen in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, gekoppeld aan de ervaringen van collega-zorgorganisaties, zijn ruim 150 technologische toepassingen geïnventariseerd. Technologische toepassing #31 is de Somnox van Zorggroep Solis. Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag met een van de onderwerpen.

Wat is de Somnox en voor wie is het bedoeld?

De Somnox is een slaaprobot: een zachte knuffelbare robot die adembewegingen simuleert. Als je de slaaprobot tijdens de nacht tegen je aanhoudt, ga je vanzelf rustig meeademen en val je makkelijker in slaap. De robot kan ook rustgevende geluiden afspelen, zoals muziek of een hartslag, of een begeleide meditatie. Zodra je slaapt, stoppen de geluiden vanzelf. De slaaprobot is bedoeld voor mensen die moeite hebben met inslapen of eenzaam zijn.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Deze slaaprobot helpt om onrust bij mensen met dementie te verminderen en om bewoners rustig in slaap te brengen.

Laura Steman op het Congres Thuis in het Verpleeghuis 2019

Wat zijn de voordelen voor de bewoner en medewerker?

De Somnox vergroot de rust voor bewoners en medewerkers. En het heeft een wasbare hoes. Medewerkers kunnen de Somnox via een telefoonapp besturen.

Zitten er ook nadelen aan?

De Somnox is wat zwaar, daarom gebruiken we hem minder dan we eigenlijk willen. De besturing is niet op elke telefoon te installeren. En je moet de tijdsduur voor het afspelen van geluiden van tevoren instellen. Je kunt dit niet variabel doen. Hierdoor kan het gebeuren dat de bewoner wakker wordt als de muziek stopt.

Hoe gebruiken jullie het in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We gebruiken het vooral tijdens de nacht. Nu nog als pilot bij mensen met dementie. Maar we willen de slaaprobot graag breder inzetten.

Meer weten

Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Geplaatst op: 6 oktober 2020
Laatst gewijzigd op: 30 juni 2021