Naar hoofdinhoud Naar footer

Slimme sloten geven bewoners meer rust en privacy

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Amaris Zorggroep deelt ervaringen met slimme sloten die werken met een polsbandje.

Wat doen de slimme sloten en voor wie zijn ze bedoeld? 

Slimme sloten zorgen dat deuren alleen toegankelijk zijn voor mensen die bevoegd zijn om binnen te komen. Bijvoorbeeld de bewoner van een appartement. Het voorkomt dat bewoners op elkaars kamers komen. Het geeft bewoners meer rust en privacy. We zetten de slimme sloten in op de pg-afdeling. De sloten werken met polsbandjes. 

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie? 

Op veel pg-afdelingen is het een bekend probleem: bewoners lopen elkaars appartementen binnen en nemen soms ook spullen mee. Bij ons speelde dit op meerdere locaties, op één locatie voelden bewoners zich zelfs niet veilig meer. Daar gingen mannelijke bewoners weleens bij andere bewoners in bed liggen. Zowel bewoners als naasten vonden dat niet fijn. Toen zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Dat moest wel een makkelijke oplossing zijn , want veel bewoners kunnen niet meer met sleutels of een tag overweg. We konden de appartementen dus niet gewoon op slot doen.  

Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker? 

De bewoners zijn rustiger en voelen zich veiliger. Een bewoner met een zorgachtergrond had bijvoorbeeld de neiging om mensen ‘te verzorgen’. Ze haalde een rolstoelgebonden bewoner vaak vroeg uit bed, waarna hij niet zelfstandig terug in bed kon komen. Hij durfde (en kon) niet langer doorslapen. Dankzij het slimme slot kan hij nu langer in bed blijven liggen. Bewoners slapen beter en verlaten hun eigen appartement met een geruster gevoel. 

Medewerkers zijn bewoners niet meer kwijt, want ze kunnen alleen in de woonkamer of in hun eigen kamer zijn. Er is meer rust op de afdeling, er zijn minder incidenten. Tijdens de zorgmomenten kan de deur nu ook echt dicht, andere bewoners kunnen niet binnenlopen. Bewoners zijn ook rustiger aanwezig op de woonkamer. 

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie? 

Het is technologie, dus daar kan af en toe wat mee gebeuren. We hebben één keer een storing gehad. De bewoners moeten een klein polsbandje dragen, ter grootte van een Fitbit. Daarmee gaat hun eigen deur open. Wij ervaren dat overigens niet als een nadeel en de bewoners ook niet. De kosten van de slimme sloten zijn wel een nadeel. 

Hoe gebruiken jullie de slimme sloten in de dagelijkse zorgwerkzaamheden? 

De bewoners krijgen het polsbandje om en dat gaat daarna in principe niet meer af. Daarom hebben we meerdere bandjes getest. Het soepele, leren bandje bleek het comfortabelst. We kunnen de sensor zelf instellen. Bijvoorbeeld dat de deur binnen twee meter van de sensor van het slot gaat. De bewoner kan gewoon de klink naar beneden duwen en de deur openen. De medewerkers hebben een tag voor alle deuren. Behalve voor de deur naar de ruimte waar de medicatie is opgeslagen. Daar mogen alleen de medicatiemedewerkers naar binnen. Op elke afdeling is een set noodsleutels aanwezig en invalkrachten krijgen een geautoriseerde tag. In principe hebben ook alle eerste contactpersonen een tag. Zij hebben dan alleen toegang tot de kamer van hun naaste. 

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.