Sandra Zwijsen, senior inspecteur IGJ: Werken vanuit je hart

‘Gesprekken over kwaliteit en veiligheid met bestuurders van kleine zorgorganisaties beginnen standaard met een uiteenzetting over de weerzin tegen regels, papierwerk en kwaliteitssystemen. Maar ook bestuurders van kleine zorginstellingen houden natuurlijk de kwaliteit en veiligheid van zorg in de gaten. Alleen noemen ze dat zelf meestal geen kwaliteitssysteem.’ In haar blog ‘Keep It Simple!’ op de website van de IGJ, beschrijft senior inspecteur Sandra Zwijsen een alternatieve PDCA-cyclus voor kleine zorgaanbieders.

‘Werken in de zorg doe je vanuit je hart. De meeste zorgaanbieders zijn hun zorgvilla, zorgboerderij of gasthuis begonnen om ver weg te blijven van administratieve rompslomp. Weg met het invullen van lijsten en inzetten van kwaliteitsmedewerkers, kostbare tijd en geld moeten we aan de zorg besteden! Maar hoe zorg je er als kleinschalige zorgaanbieder voor dat de zorg in jouw instelling goed en veilig is?’

Plan

Stel vast welke onderwerpen voor de zorg zó belangrijk zijn dat je die met elkaar scherp in de gaten willen houden. Dan komen veel zorgaanbieders al snel op zaken als medicatieveiligheid, hygiëne en bijvoorbeeld een compleet en actueel zorgdossier. Al dan niet aangevuld met een bonte verzameling aan belangrijke zaken uniek voor deze aanbieder en cliëntengroep.

Do

Kijk op welke wijze je van deze belangrijke zaken gaat vaststellen of die verlopen zoals je ze had bedoeld. Dat kan natuurlijk door het aanstellen van aandachtsvelders en het invoeren van checklijsten of interne audits, maar met eens met elkaar meekijken (“ik bekijk drie dossiers van jouw bewoners, jij drie dossiers van mijn bewoners?”) kom je ook al een heel eind.

Check

Neem in werkbesprekingen eens de belangrijkste richtlijnen voor je veld door. Met het doornemen van bijvoorbeeld de ‘richtlijn verpleegkundigen en verzorgenden verslaglegging’ of ‘de veilige principes in de medicatieketen’ krijg je als zorgverlening al snel in de gaten of je huidige manier van werken inderdaad nog aansluit bij de bedoeling; verslaglegging over wat er toe doet en op een zo veilige mogelijke manier omgaan met medicatie.

Act

En als je nu toch bezig bent, is slim om je acties kort samengevat vast te leggen. Zo kan je eind van het jaar nog eens terugblikken of je inspanningen effect hebben gehad, en een plannetje maken voor het komende jaar.

En zie daar: een volledig eigen unieke wijze om de zorg systematisch te bewaken, beheersen en verbeteren. Zo simpel doch doeltreffend kan je ‘kwaliteitssysteem’ zijn.

Deze blog is overgenomen van igj.nl. Lees het volledige blog van Sandra Zwijsen.

Geplaatst op: 20 september 2019
Laatst gewijzigd op: 20 september 2019