Nikita is zij-instromer in de ouderenzorg: ‘Dit voelt voor mij als thuiskomen’

Vorig najaar begonnen vijfentwintig zij-instromers aan een leerwerktraject tot verzorgende IG bij zorgorganisatie Meriant. Nikita Spreen (27) is één van de studenten. “Ik ben zo dankbaar voor deze kans.”

Sinds oktober 2017 werkt en leert Nikita op Meriant-locatie LindeStede in Wolvega. Op de psychogeriatrische afdeling biedt ze ondersteuning bij algemene dagelijkse werkzaamheden, zoals het uit bed helpen van de bewoners, hun persoonlijke verzorging en andere handelingen. Het combitraject dat Nikita volgt omvat wekelijks twintig uur werken en vijf uur leren op interne werkplaatsen, plus de tijd die ze thuis besteedt aan leerwerk. Nikita: “Het is fijn dat je bij deze opleiding je eigen tempo en route mag volgen. Ik ben vooral een doener, dus het leren van de theorie is wel een uitdaging. Maar ik doe er alles aan om me die kennis eigen te maken. Het is me de tijd en energie absoluut waard. Ik zie het zo: Meriant doet ook een grote investering in mij. Daar ben ik dankbaar voor; het is een kans die ik met beide handen aangrijp.”

“Voor mij is het meer dan alleen werk. Ik zie de bewoners niet als patiënt, maar als een persoon die ik wil leren kennen. Ik wil hen laten voelen dat ik er écht voor ze ben. Soms is een arm om iemand heen of een schouderklopje al genoeg.”

De rust zelve

De liefde voor de zorg zat er altijd al in bij Nikita. “Ik ben van nature een zorgzaam type. In 2010 rondde ik de opleiding SPW af en liep ik stage in de gehandicaptenzorg.” Toen Nikita zwanger raakte, ging ze werken in de detailhandel. “Dat heb ik een tijdlang gedaan, maar mijn hart lag daar niet. Het voelde wat doelloos. Tot kennissen me wezen op de mogelijkheid om bij Meriant datgene te gaan doen waar ik zo van houd. Dat ik geselecteerd ben om deel te nemen aan het traject is fantastisch. Ik wil dit zó graag. Iedereen in mijn omgeving zei: eindelijk ga je doen wat bij je past. Het grappige is dat ik mezelf heb verbaasd de afgelopen periode. In mijn privéomgeving kan ik best druk zijn, maar als ik op de afdeling kom, ben ik de rust zelve. En dat moet ook. Rust, regelmaat en warme zorg zijn hier erg belangrijk.”

Persoonlijke aandacht

Werken met ouderen is Nikita’s droombaan. “Deze mensen hebben een complete geschiedenis achter zich en ik vind het bijzonder om daarvan onderdeel te mogen zijn. Vaak hebben ze jarenlang voor anderen gezorgd; die zorg verdienen ze nu zelf ook, vind ik. Voor mij is het meer dan alleen werk. Ik zie de bewoners niet als patiënt, maar als een persoon die ik wil leren kennen. Ik wil hen laten voelen dat ik er écht voor ze ben. Soms is een arm om iemand heen of een schouderklopje al genoeg. Laatst ging ik met een mevrouw een blokje om, even naar buiten. We zaten op een bankje in de zon. Ze pakte m’n hand en zei met tranen in haar ogen: ‘Ik vind dit zo mooi…’. Dat beetje individuele aandacht heeft meer waarde dan je je kunt voorstellen.”

Thuiskomen

Voor de bewoners is het soms wennen dat er nieuwe gezichten op de afdeling zijn, weet Nikita. Ze heeft ervaren dat er tijd nodig is om een band op te bouwen. “In het begin bleef ik bewust op de achtergrond, zeker in situaties waarin bewoners erg kwetsbaar zijn. Eén meneer voelde zich niet prettig bij vreemden. Drie maanden lang sprak ik hem af en toe vriendelijk aan, totdat hij op een keer in het voorbijgaan mijn hand pakte en gearmd met me de gang opliep. Hem de ruimte geven om te wennen had effect gehad en dat voelde goed.”

Wat Nikita betreft is haar carrièreswitch naar de ouderenzorg blijvend. “Ik blijf dit doen tot mijn pensioen”, zegt ze stellig. “Ik ben nu waar ik wil zijn, voor mij voelt het als thuiskomen.”

Themadossier Arbeidsmarkt
In verpleeghuizen zijn extra medewerkers nodig. Het kabinet stelt hiervoor geld beschikbaar. Hiermee kan de sector werken aan het beter opleiden van medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en herintreders en het behoud van bestaande medewerkers. Bekijk in dit dossier voorbeelden van partijen die (gezamenlijk) aan deze doelen werken. Lees regionaal en landelijk nieuws over de arbeidsmarktontwikkelingen. Daarnaast vindt u verslagen van bijeenkomsten over dit onderwerp. Bekijk het themadossier Arbeidsmarkt

Meer weten

  • Wilt u meer weten over zij-instromen bij Meriant? Meriant biedt diverse leerwerktrajecten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alie van der Wal, clusterhoofd bij Meriant via e-mail: al.vander.wal@meriant.nl.
  • Meriant was deelnemer aan het programma Waardigheid en trots, Ruimte voor verpleeghuizen. Bekijk de opbrengsten van het verbetertraject van Meriant

Geplaatst op: 14 maart 2018
Laatst gewijzigd op: 5 september 2022