Mooie initiatieven verzachten enigszins de coronacrisis

Cleaning clowns in actie

Het coronavirus heeft de zorgwereld op z’n kop gezet; voor medewerkers en zeker voor cliënten en familie. Hoeveel moeilijke momenten deze crisis ook met zich meebrengt, er ontstaan aan de andere kant óók heel mooie initiatieven.

Om niet elk verpleeghuis opnieuw het wiel te laten uitvinden, presenteren wij hier een artikel waarin mooie, eenvoudig uitvoerbare en leuke initiatieven worden gedeeld, die praktisch in elk verpleeghuis in te zetten zijn. Zo helpen we elkaar om de dagen wat vrolijker in te vullen.

Ideeën vanuit het verpleeghuis

We beginnen met ideeën die vanuit het verpleeghuis of woonvoorziening zelf geïnitieerd kunnen worden.

 • Zet een momentenpot neer, waarin de staf papiertjes stopt waarop zij de mooie momenten beschrijven die zij op een dag beleven. Als er dan een dag is dat alles wat minder positief verloopt, kunnen deze momenten jouw en je team er weer even doorheen helpen.
 • Organiseer ganggym en zet de bewoners op een stoel voor hun eigen deur. Eén of twee medewerkers doen de eenvoudige oefeningen voor en zo kun je samen bewegen. Of organiseer een gangbingo, op dezelfde manier.
 • Is er een medewerker met verborgen zangtalent of een met een stille wens ooit mee te doen aan The Voice of Holland? Geef hem/haar een microfoon en ga gezellig samen een half uurtje zingen.
 • Vivent in Rosmalen huurde een aantal mimespelers in die door het raam contact maakten met de bewoners. Veilig en zeer vermakelijk.
 • Elisabeth-Hof in Culemborg kregen Cleaning clowns op bezoek. Op een ludieke manier versieren ze de ramen. Huur ze dus niet in als je écht schone ramen wilt hebben.
 • Start een besloten facebookgroep voor alle familie van de bewoners en plaats daar – uiteraard met toestemming van alle betrokkenen – filmpjes en foto’s op van het dagelijks reilen en zeilen. Zo blijft de familie fijn op de hoogte met minimale inzet. Of gebruik familienet.nl, deze dienst is vanwege corona tijdelijk gratis.
 • Vraag de lokale muziekvereniging/drumband/het koor een optreden te verzorgen in de binnentuin of op de stoep. Of plaats een muziekinstallatie en vraag familie – op gepaste afstand van elkaar – mee te komen zingen, zoals Schavenweide Doetinchem deed.
 • Laat een banner plaatsen waarin telkens een nieuwe boodschap in opgehangen kan worden. Bijvoorbeeld voor die jarige bewoner of die ene medewerker die wel een hart onder de riem kan gebruiken.
 • Bekijk de video’s van live-concerten die je in deze tijden moet missen. Bijvoorbeeld de video’s van appeltaartconcerten. Tip: bak een appeltaart voor het luisteren!
Foto: Rinske Bijl

Een fijne dag ondanks corona

Nog niet voldoende inspiratie op gedaan? Miranda van Berlo, programmamanager e-health bij Stichting Dichterbij, heeft het ‘Een fijne dag ondanks corona-boek’ (PDF) ontwikkeld waarin per categorie (bewegen, contact met anderen, beleving, creatief, nieuwe dingen leren en ontwikkelen, koken en overig) ideeën staan opgesomd:

 • Zo vindt je in het pdf verschillende links naar handige pagina’s, bijvoorbeeld naar het beweegboek, waarin allerlei eenvoudige bewegingen worden uitgelegd die uitgevoerd kunnen worden met minimale middelen.
 • Of de optie om de ouderwetse telefooncirkel tussen de verschillende locaties in het leven te roepen om zo goed in contact te blijven met elkaar en een hart onder de riem te blijven steken.
 • Ook vindt je in dit document het idee om op verschillende televisieschermen de webcam’s van bijvoorbeeld dierentuinen, nestcam’s van vogels of het strand te vertonen. Rustgevend voor de bewoners.

Ideeën vanuit buiten het verpleeghuis

Natuurlijk zijn er ook een hoop mooie initiatieven buiten het verpleeghuis ontstaan, die we jullie niet willen onthouden. Mogelijk zit er iets tussen dat ook voor jouw organisatie geschikt zou kunnen zijn.

 • Licht- en geluidsbedrijf 1,2,3 Drive-inn show zet zijn apparatuur in om een spraak-luistersysteem op te bouwen. Hierbij zet Menno Defeo microfoon en speaker aan de ene kant van het raam en datzelfde setje aan de andere kant van het raam. Zo kan familie toch veilig langskomen en even met een bewoner face-to-face praten. Dit systeem is ook eenvoudig zelf te creëren: Plaats een telefoon in een kamer op de begane grond met een groot raam en plak het telefoonnummer op het raam. Plaats een stoel aan de andere kant van het raam en vraag familie een afspraak te maken om langs te komen. De familie belt het nummer en voilà: veilig face-to-face contact.
 • Via Kaartje voor ouderen kunnen mensen kunnen zich aanmelden om een kaartje te sturen. Met een roulerend systeem krijgt iedere aangemelde zorginstelling daardoor kaartjes toegestuurd. De zorginstellingen die deelnemen hebben zelf aangegeven kaartjes te willen ontvangen (klik hier om aan te melden als zorginstelling).
 • Op de website verzachteenzaamheid.nl kan je een eigen gepersonaliseerde placemat of fotokaart maken. Je kan naasten van de bewoners oproepen om dit te doen. De productie en verzending is kosteloos.
 • De Bel Brigade is een nieuw belinitiatief. Zorgpersoneel of kinderen van ouderen kunnen iemand die (meer) behoefte heeft aan contact aanmelden en deze persoon wordt dan gekoppeld een vrijwilliger. Deze vrijwilliger wordt van tevoren kort gescreend en gaat dan vervolgens elke dag twintig minuten bellen met zijn of haar oudere. Hanneke Mouw, Suzan Seegers en Colette Elting hebben dit initiatief in enkele dagen opgetuigd en zijn sinds 18 maart operationeel. ‘We kregen het idee van Jeroen Janssen die al gestart was met ‘Bel Granny’ en vervolgens kregen we de steun van de gemeente Roermond die aanbood zo’n 28.000 flyers te verspreiden onder de doelgroep. Dankzij hen hebben we een vliegende start gemaakt en hebben zich inmiddels ruim 300 vrijwilligers aangemeld’, vertelt Colette.  
De Bel Brigade Corona

We hopen dat dit artikel een beetje vrolijkheid in huis brengt.

Door: Nienke Oort

Meer weten

Geplaatst op: 31 maart 2020
Laatst gewijzigd op: 12 januari 2022