Minder onrust bij verhuizing naar verpleeghuis door identieke woonkamer als thuis

Verhuizen is voor iedereen verwarrend, maar bij ouderen met dementie kan het al helemaal tot grote onrust leiden. Uit het oogpunt van veiligheid is ook thuiswonen echter vaak geen optie meer. Haagse verhuizer Donny Zwennes heeft hier iets op bedacht en gaat verder dan alleen het verplaatsen van spullen: hij zet ze in de nieuwe woning ook weer op de oorspronkelijke, bekende plek terug.

Door de oude woning aan de hand van foto’s uiterst secuur naar de nieuwe omgeving te dupliceren, wordt extra verwarring voorkomen en wennen ouderen met dementie sneller aan de ingrijpende verhuizing naar een verpleeghuis. Zwennes: ‘Met deze aanpak hebben demente ouderen nauwelijks door dat ze verhuisd zijn naar een zorgflat of verzorgingstehuis.’

Gekopieerde huiskamer van iemand met dementie

‘Er zijn mensen die al veertig jaar in hetzelfde huis wonen en al veertig jaar dat ene schilderijtje links boven de tv zien. Dan moet je dat niet omwisselen met het schilderij in de slaapkamer, ook al past dat beter in het nieuwe huis. Bij Alzheimerpatiënten werkt het korte termijn-geheugen niet goed meer. Maar mensen weten donders goed dat dat ene schilderij boven het bed hing’, vertelt Zwennes tegen het Algemeen Dagblad.

Om de exacte kopieën te kunnen maken kijkt en luistert hij goed, hoort de verhalen van de bewoner en familie aan en registreert alles. De spullen met de grootste emotionele waarde worden zo uitgefilterd en met de grootste precisie overgezet naar de nieuwe, vaak kleinere ruimte.

Portret van Donny Zwennes, verhuizer van mensen met dementie

Dat zijn inzet wordt gewaardeerd, blijkt alleen al uit de vlotte uitbreiding van zijn werkgebied. Hij startte met zijn diensten in de regio Haaglanden, maar is inmiddels, na ruim een jaar, door vrijwel het hele land actief. Zwennes: ‘Ik wil echt alleen met ouderen werken. Dit werk geeft veel voldoening. Mijn klanten verhuizen niet zomaar. Thuis gaat het niet meer. Dan is het mooi om te zien dat er hulp komt.’

Meer weten

Geplaatst op: 20 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 24 januari 2022