Mensen met dementie uit logeren om mantelzorger te ontlasten

De King Arthur Groep opent per 1 oktober twee logeerhuizen voor mensen met dementie om hun mantelzorgers te ontlasten. Een huis staat bij Zon en Schild in Amersfoort en een bij Berg en Bosch in Bilthoven. De logees zijn thuiswonende mensen met dementie uit Eemland en Gooi en Vechtstreek. ‘Zo kan een mantelzorger even op adem komen en bijvoorbeeld een weekeinde gaan winkelen met de dochter’, aldus initiatiefneemster Anita Schimmel.

Vakantiepark

De locatie in Amersfoort is tijdelijk en heeft acht plekken. De ruimte is vrijgekomen, omdat er minder cliënten op het ggz-terrein wonen. ‘Er zitten nu ook een kinderopvang en scholen, waardoor het net een vakantiepark lijkt’, aldus Schimmel. De kamers worden ingericht in de stijl van jaren zestig en zeventig met bruin corduroy en oranje kleuraccenten. De negen kamers in Bilthoven worden in Engelse jaren-twintigstijl ingericht. King Arthur wil nog extra locaties openen bij Ridderspoor in Hilversum en het Soester ontmoetingscentrum aan de Molenstraat in Soest.

Werving en vergoeding logeerhuis

Begin september start de werving van logés. Schimmel: ‘Reserveren kan via kingarthurgroep.nl. Je boekt net als bij een hotelkamer.’ De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekering en de Wmo die per gemeente wisselende vergoedingen geeft. Soms moeten mensen een paar tientjes zelf bijbetalen. Het concept is geënt op WarmThuis in de regio boven Alkmaar.

Bron: gooieneemlander.nl

Meer weten

Geplaatst op: 15 augustus 2018
Laatst gewijzigd op: 28 juli 2021