Inside Oud zorgt voor eerlijke beeldverhalen uit de ouderenzorg

Huize Wezup

Documentaire fotograaf Romi Tweebeeke werkte afgelopen 3 jaar aan een project waarbij ze verschillende zorglocaties 24 uur lang fotografeerde.  Ze hoopt hiermee een inkijk te kunnen geven binnen de verschillende zorginstellingen met ieder een andere cultuur. En mensen hierdoor te helpen met hun keuze voor een zorginstelling.  Het platform Inside Oud staat nu online.

24 uur in een verpleeghuis

Tot zover bezocht Romi 13 verschillende locaties. Voor de pandemie en tijdens de pandemie. Van regulier, tot high comfort en dus zo sjiek mogelijk. Ze sliep in logeerkamers, op de gang of in de vergaderruimte. Draaide nachtdiensten, at mee, bracht mensen naar het toilet en legde tijdens die 24 uur vast wat ethisch gezien mogelijk was. Het dagelijkse leven, ontdaan van de slingers.

‘Die nacht op de gang was mij er eentje! Alle bewoners hadden een vorm van dementie. Op een gegeven moment kwam er één bewoner de gang op en zag hij ineens een meisje in een bed liggen. Tja, dat zorgde wel voor oproer natuurlijk. Ik geloof dat ik die nacht alle bewoners wel een keertje terug naar hun bed heb gebracht’, lacht ze.

Eerlijk beeld van een leven in het verpleeghuis

Romi fotografeert al 10 jaar ouderen. ‘Ik vind deze mensen een prachtig onderwerp om te fotograferen.’ Maar ze wilde ook graag een doel verbinden aan haar werk. ‘Er bestaat vaak een haat/liefde-verhouding met verpleeghuizen. Mensen hebben een negatief beeld van hoe het er daaraan toe gaat. Maar meestal wordt dat vooroordeel onmiddellijk bijgesteld als ze zien hoe het er echt aan toe gaat.’

Betere keus voor zorginstelling maken

Romi: ‘Ik wil mensen die misschien ooit de keuze moeten maken voor een verblijf in een verpleeghuis, of de naasten van een familielid die moet verhuizen een eerlijk beeld kunnen laten zien van een leven in een verpleeghuis.’

Met insideoud.nl wil ze bewoners en hun achterban voorzien van goede informatie door middel van een onafhankelijk online platform, waar bezoekers verschillende woon-zorglocaties visueel kunnen ervaren. Door een artistiek beeldverhaal krijg je een belevenis van een doorsnee etmaal binnen het diverse zorgaanbod in Nederland. Daardoor kun je als bezoeker van dit platform een betere keus maken en ook je beeldvorming betreffende zorglocaties aanpassen.

Ouderenlandgoed Grootenhout

Ouderenlandgoed Grootenhout

Duidelijke afspraken

‘Ik maak van tevoren afspraken met de leidinggevenden. Ik mag overal bij zijn en ik maak de voorselectie van de beelden. De organisatie mag dan uiteraard nog meekijken welke beelden gepubliceerd worden’, vertelt ze.

Over de uiteindelijke selectie foto’s is tot nu toe geen discussie geweest. ‘Gelukkig blijkt mijn grens ook de grens van de organisatie te zijn. Ik wil mensen niet in hun blootje tentoonstellen. Maar ik wil wel een mooi kwetsbaar moment kunnen laten zien.’

Ook meedoen met Inside Oud?

Andere zorgorganisaties zijn meer dan welkom om zich aan te melden. Voor meer informatie neem contact op met Stichting Beeldzorg. Mail naar: info@stichtingbeeldzorg of vul het aanmeldformulier in.

De ontbijtkar die bleef na Romi’s reportage

En tijdens haar verblijf bij een locatie van Omring in Noord-Holland fotografeerde Romi de ontbijtkar. Deze kar kwam elke ochtend het ontbijt bij de mensen brengen. Ze legde stralende gezichten vast; bewoners waren oprecht blij de kar en de persoon erachter te zien. ‘Het was een moment van contact, maar Omring had net plannen gemaakt de kar af te schaffen. Na het zien van mijn beelden is de ontbijtkar opnieuw op de agenda gekomen of deze misschien toch niet zou moeten blijven. Dat vind ik heel fijne momenten. Dan heb ik het gevoel dat mijn werk er extra toe doet!’

Door: Nienke Oort en redactie Waardigheid en trots

Meer weten

Geplaatst op: 8 december 2020
Laatst gewijzigd op: 9 december 2020