Individuele wensen verpleeghuisbewoners bepalen activiteiten De Vijverhof

Wensen in vervulling laten gaan, daar draait het vandaag om op Nationale Ouderendag. Woonzorgcentrum De Vijverhof besloot enige jaren geleden al om haar activiteitenaanbod te organiseren rondom de individuele wensen van bewoners. Dit resulteerde in het welzijnsprogramma ‘Wens zoekt Talent’. Wens zoekt talent maakt dat dagbesteding afgestemd is op persoonlijke wensen van bewoners en draagt er ook aan bij dat verpleeghuisbewoners deelgenoot blijven van de samenleving.

Het programma Wens zoekt talent werkt feitelijk als een marktplaats met vraag en aanbod. Via de website www.wenszoekttalent.nl worden wensen van mensen aan talenten van andere mensen gekoppeld, bijvoorbeeld om samen muziek te maken, spelletjes te doen of te wandelen. Het programma brengt mensen bij elkaar en versterkt op die manier sociale contacten en cohesie. Wens zoekt talent is daarnaast een voorbeeld van hoe door meer handen het werk lichter gemaakt kan worden. De zorg staat er niet (meer) alleen voor.

Een greep uit de wensen die recent in vervulling gebracht zijn:

 • Ik zou graag een keer naar de Markthal in Rotterdam willen gaan om te kijken hoe het eruit ziet.
 • Wat zou ik graag nog een keer buiten willen fietsen. Wie zou met mij een fietstochtje willen maken?

Maar ook talenten van bewoners worden benut door anderen. Een greep uit de talenten die recent een match gevonden hebben:

 • Wilt u leren breien? Wij hebben iemand die het graag voordoet.
 • Bent u beginneling in het schaken dan hebben wij iemand die samen met u deze uitdaging aangaat.

Nationale Ouderendag 4 oktober 2019:
wensen in vervulling laten gaan

Op Nationale Ouderendag vervult het Nationaal Ouderenfonds samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden wensen van ouderen. Van nog één keertje samen vissen tot een bezoekje aan een bijzondere plek voor de oudere. Ook Minister Hugo de Jonge bracht een wens van een oudere in vervulling. Mevrouw Toet (88 jaar) wilde heel graag eens het Binnenhof bekijken. Een vrijwilliger haalde haar op en voor ze het wist zat mevrouw in een koets op het Binnenhof, samen met Minister Hugo de Jonge. Lees meer over alle activiteiten op www.nationaleouderendag.nl.

Uitgangspunten Wens zoekt talent

De Vijverhof had van oorsprong een groot aanbod van activiteiten waarmee ze desondanks slechts de helft van de bewoners bereikten. Ook waren de activiteiten niet gericht op individuele aandacht. Daarom besloot De Vijverhof niet vanuit een aanbod maar vanuit de wensen van bewoners te gaan organiseren en hier samen met de directe omgeving invulling aan te geven. Deze andere manier van werken vraagt om een andere houding en ander gedrag in de organisatie. Om dit te bereiken formuleerde De Vijverhof de volgende uitgangspunten:

 • Het cliëntdoel staat altijd centraal (dus niet de financiën of andere randvoorwaarden);
 • Men doet het samen met de community (mantelzorgers, vrijwilligers, leerlingen van voortgezet onderwijs, verenigingsleven, etc.). Professionele en informele zorg moeten het samen doen (kunnen niet zonder elkaar);
 • Iedereen heeft talenten die waardevol zijn voor anderen, al zijn ze soms niet zo duidelijk te benoemen, dan ga je samen op zoek;
 • Kijk in totaliteit van de organisatie naar het beoogde doel, niet gefragmenteerd. Wonen, welzijn, zorg zijn drie pijlers die niet zonder elkaar kunnen. Ze zijn alle drie nodig.

Tips voor implementatie

De Vijverhof maakte een document over de aanpak van Wens zoekt talent met daarin tips geeft over het implementeren van de aanpak.

 • Tip 1: Creëer een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, voor De Vijverhof is dat De Brasserie. Daar kan de ontmoeting tussen wens en talent daadwerkelijk plaatsvinden.
 • Tip 2: Luister scherp naar wat cliënten willen en wees alert op mogelijkheden om die wens te vervullen.
 • Tip 3: Geef een gezicht aan het initiatief! Om een breed bereik te hebben voor het programma is door De Vijverhof ingezet op een website, video en kaartjes.

Ook in onderstaande video is uitleg over het programma ‘Wens zoekt talent’ te zien.

Meer weten

Geplaatst op: 4 oktober 2019
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2019