Hygiënisch werken: hoe help je een bewoner bij de toiletgang?

Bacteriën verspreiden zich voornamelijk via ontlasting en urine. Weten hoe je hygiënisch te werk gaat rondom het helpen van bewoners bij de toiletgang is dan ook een must. Bekijk onderstaande 6 tips voor het hygiënisch omgaan met urine of ontlasting.

1. Ken de risico’s

Wees extra alert op verspreidingsgevaar wanneer je in aanraking komt met urine, ontlasting, een po, toiletbril, postoel, urinaal, urinezak of lichtknopje en deurklink in de wc.

2. Bescherm jezelf

Desinfecteer je handen, trek vervolgens handschoenen aan en desinfecteer je handen na het uittrekken en weggooien van de handschoenen opnieuw. Kans op spatten van urine? Draag dan ook een plastic halterschort en een mondneusmasker.

3. Po of urinaal met inhoud in pospoeler

Zet de po en urinaal met inhoud in de pospoeler om te reinigen en te desinfecteren, dit voorkomt de kans op spatten als je de po of urinaal eerst leegt. Geen pospoeler? Zorg dan dat er binnen je organisatie een procedure is voor het handmatig reinigen en desinfecteren van po’s en urinalen.

4. Juiste omgang katheter

Beperk het gebruik en de gebruiksduur van een katheter; breng een katheter alleen in op indicatie en evalueer regelmatig of deze indicatie nog aanwezig is. Vervang een verblijfskatheter volgens voorschrift van de fabrikant. Spoel nooit de blaas van je cliënt tenzij hier een medische indicatie voor is. Het spoelen van de blaas draagt namelijk niet bij aan het voorkomen van een urineweginfectie. Heeft iemand een urethrale katheter? Verzorg deze cliënt dan door dagelijkse hygiënische verzorging van de uitwendige genitaliën met water en eventueel PH-neutrale zeep. Gebruik geen desinfectans. Ook dit voorkomt namelijk geen urineweginfectie.

5. Let op bij vervangen urinezak

Bewoners die nog goed ter been zijn, kun je een beenzak geven. Andere bewoners die continentiehulpmiddelen nodig hebben, kun je een standaard urinezak geven. In principe vervang je de urinezak die aan de katheter zit wekelijks. Is er sprake van verstopping vervuiling of lekkage? Dan vervang je de urinezak eerder. Bij het vervangen zorg je ervoor dat het aansluitpunt van de nieuwe zak niet in contact komt met de omgeving. Mocht dit toch gebeuren dan is dit niet erg, maar desinfecteer dan wel het aansluitpunt met alcohol 70%. Voor het loskoppelen van de urinezak, desinfecteer je eerst je handen en trek je handschoenen aan. De urinezak leeg je vervolgens in de pospoeler waarna je hem weggooit.

6. Wees alert op onveilige situaties

Je werkgever hoort conform de arbowet voor een veilige werkomgeving te zorgen. Daar hoort dus ook bijvoorbeeld een pospoeler of een vermaalysteem bij. Indien deze niet aanwezig zijn, is het slim om binnen je eigen organisatie te inventariseren hoe er omgegaan wordt met urinelozing en stoelgang aan de hand van de richtlijn ‘Urinelozing en stoelgang’. Zo kan je bekijken of er in jouw organisatie soms sprake is van onveilige situaties en jouw werkgever hierop attenderen.

Meer weten

Geplaatst op: 9 september 2019
Laatst gewijzigd op: 13 januari 2023