Handhygiëne – tips en trucs voor schone handen

15 oktober 2021 is de internationale Dag van het handen wassen. Ook voor verpleeghuizen een mooie aanleiding om weer heel bewust even stil te staan bij handhygiëne. Lees tips en trucs.

Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? Wanneer gebruik je handalcohol? En hoe moet je dan je handen reinigen? Lees hier tips voor gebruik van handalcohol.

Doe ook je trouwring af
In sommige zorginstellingen staan ze trouwringen toe, omdat ze geen zin hebben in discussie. Sommige werknemers willen hun ring niet afdoen, omdat ze bang zijn deze te verliezen. Lees vijf redenen waarom je niet hygiënisch werkt met een trouwring om.

Wanneer maak je jouw handen schoon?

Gwen Teesing (Onderzoeker GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC) merkte dat de algemene door de WHO geformuleerde vijf momenten van handhygiëne voor veel zorgmedewerkers best ingewikkeld of verwarrend zijn. Daarom vertaalde zij deze naar vier duidelijke en makkelijk te onthouden momenten voor in het verpleeghuis:

  • Kamer In (moment 1 van de WHO)
  • Kamer Uit (moment 4 en 5 van de WHO)
  • Voor Schoon (moment 2 van de WHO)
  • Na Vies (moment 3 van de WHO)

Lees de uitleg bij wat je precies op deze vier momenten mag doen.

Waarom gaat het mis? Barrières voor schone handen

Waarom lukt het niet altijd om op de juiste manier met handhygiëne om te gaan? Er zijn vier barrières voor handhygiëne in kaart gebracht:

  • het ontbreken van faciliteiten;
  • vergeten;
  • bewust gedrag;
  • de telefoon.

Lees in het artikel Handhygiëne: waarom doe je het niet altijd (goed)? wat je doet om zo’n barrière weg te nemen.

Handsome: handhygiëne in verpleeghuizen
Wil je de handhygiëne in jouw verpleeghuis verbeteren? Dat kan: gebruik de methode HANDSOME van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC. Met het lespakket op zorgvoorbeter.nl ga je zelf aan de slag om samen met je collega’s te zorgen dat jullie de regels van handhygiëne (nog) beter naleven.

Meer weten

Geplaatst op: 11 oktober 2021
Laatst gewijzigd op: 12 oktober 2021