Handhygiëne – tips en trucs voor schone handen

5 mei 2923 is de Internationale Dag van de Handhygiëne. Voor verpleeghuizen een mooie aanleiding om weer heel bewust even stil te staan bij handhygiëne. Lees de tips en trucs.

Handhygiëne is een heel belangrijk onderdeel van hygiënisch werken. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste. Zeker als je verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wil voorkomen. Maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? Wanneer gebruik je handalcohol? En hoe moet je dan je handen reinigen? Lees hier tips voor gebruik van handalcohol.

1. Laat je telefoon wat vaker liggen
Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Vervolgens ben je dan tig keer per dag wel je telefoon aan het poetsen, maar niet je handen. Ik zou zeggen: beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne. Lees ook 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik.

2. Gebruik handalcohol en doe het goed
Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je je handen gaat wapperen. Als de alcohol helemaal is verdampt, betekent dit dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.

3. Desinfecteer echt je hele hand
Dus ook je polsen en tussen je vingers en vingertoppen. Je kunt handhygiëne niet een beetje doen. Of je doet het helemaal goed of niet.

4. Weet dat het in het begin even wennen is
Het duurt even voordat het onderdeel wordt van je routine. En daarom kan het in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Maar wanneer je geoefend bent, kun je al lopend je handen desinfecteren kost het je niets extra.

5. Zing een liedje in gedachten
Als je 20 tot 30 seconden je handen desinfecteert, heb je het goed genoeg gedaan. Maar hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Nou: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Doe ook je trouwring af
In sommige zorginstellingen staan ze trouwringen toe, omdat ze geen zin hebben in discussie. Sommige werknemers willen hun ring niet afdoen, omdat ze bang zijn deze te verliezen. Lees vijf redenen waarom je niet hygiënisch werkt met een trouwring om.

Wanneer maak je jouw handen schoon?

Gwen Teesing (Onderzoeker GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC) merkte dat de algemene, door de WHO geformuleerde, vijf momenten van handhygiëne voor veel zorgmedewerkers best ingewikkeld of verwarrend zijn. Daarom vertaalde zij deze naar vier duidelijke en makkelijk te onthouden momenten voor in het verpleeghuis:

  • Kamer In (moment 1 van de WHO)
  • Kamer Uit (moment 4 en 5 van de WHO)
  • Voor Schoon (moment 2 van de WHO)
  • Na Vies (moment 3 van de WHO)

Lees de uitleg bij wat je precies op deze vier momenten mag doen.

Waarom gaat het mis? Barrières voor schone handen

Waarom lukt het niet altijd om op de juiste manier met handhygiëne om te gaan? Er zijn vier barrières voor handhygiëne in kaart gebracht:

  • Het ontbreken van faciliteiten.
  • Vergeten.
  • Bewust gedrag.
  • De telefoon.

Lees in het artikel Handhygiëne: waarom doe je het niet altijd (goed)? wat je doet om zo’n barrière weg te nemen.

Samen werken aan infectiepreventie
Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en voorkomen van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk? Van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie. Hier kunnen professionals in verpleeghuizen samen mee aan de slag en ondersteuning bij krijgen vanuit het project ‘Samen werken aan infectiepreventie‘. Voor dit project hebben Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS de handen ineen geslagen. We bieden laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties.

tools hygiëne programma infectiepreventie

Meer weten

Geplaatst op: 4 mei 2023
Laatst gewijzigd op: 4 mei 2023