Laten we gezond vers eten omarmen in de zorg

Chef-kok Hans Everse is al 20 jaar verbaasd over de kwaliteit van de maaltijden in de zorgsector. Als deskundige op het gebied van gezond eten en drinken trekt hij daarom aan de bel. Er wordt volgens hem te vaak matig eten geserveerd met een twijfelachtige voedingswaarde en boordevol E-nummers en kunstmatige hulpstoffen. Gelukkig ziet hij een andere manier van denken opkomen en streeft hij naar lekker en gezond eten.

Seizoensgebonden eten

Hans streeft naar de erkenning die vers en seizoensgebonden eten verdient. Verder verzet hij zich tegen de aanzwellende ‘race to the bottom’ van goedkoper, gemakkelijker en massaler. Hij komt op voor het afschaffen van poeders, pakjes en zakjes en voor de terugkeer van de (chef)-kok met de koksmuts. Lekker en gezond eten is de basis van goede zorg.

Vers koken

Al méér dan twintig jaar is Hans als chef-kok en ondernemer actief in de horeca, catering en gezondheidszorg. ‘Ik heb het belang van een goede maaltijd in de zorgsector naar beneden zien gaan. Het moest en kon steeds goedkoper en massaler, terwijl de liefde voor het vak verdween. Ik ben van de stempel: aardappelpuree maak je van gekookte aardappelen, roomboter, melk en nootmuskaat. En niet uit een zakje.’

‘In de horeca heb ik geleerd om vers te koken. Ik verbaasde me erover dat dit in de gezondheidszorg veel minder gebeurt. Terwijl ik iedereen een overheerlijke en gezonde maaltijd gun. Ik vroeg de toenmalige chef-kok: “mag ik verse tomatensoep maken in plaats van poeder aanroeren”. Mijn soep was een groot succes. Langzaamaan gingen we meer verse producten gebruiken en raakten collega’s geïnspireerd. Uiteindelijk kookten we weer alles vers!’

Producten uit de regio

Hans: ‘Ik verzet me tegen het koken uit zakjes én tegen het industriële eten wat de gezondheidszorg overspoeld. Eigenlijk heb je als zorgkeuken amper een magazijn nodig. Want pakjes die je maanden kunt bewaren werken niet. Werk juist met verse producten uit eigen regio. Die zijn voedzaam, lekker en gezond. En de bewoners zien en weten wat ze eten. Je zet ze toch voornamelijk Hollandse pot voor.’

‘Gelukkig zien steeds meer zorgorganisaties opnieuw de voordelen van gezonde voeding in. Goede voeding maakt mensen vitaler, vrolijker en vermindert de vraag naar zorg en medicijnen.’

Trots bij de kok terug

Hans: ‘De kok moet in al zijn recht en glorie terugkomen. Zijn kennis en kunde van lekker, gezond en voedzaam koken moet weer worden erkend. We moeten weer terug naar de basis! Voeding en lekker eten komen zo weer in een positieve flow. Waarbij ook de uitstraling belangrijk is. Als ik nu een zorgkeuken binnen loop mis ik de koksmuts. De muts staat voor de passie van het vak. Een goed koks-outift voelt anders aan en straalt trots en eenheid uit. Waar is de liefde en trots voor het vak? Ik wil dat die snel weer volop terugkomt!’

Benut je inspraak en Instemming

‘Natuurlijk is het kostenaspect ook belangrijk. Ik breng graag de benodigde kennis over gezonde voeding in. Ook sta ik graag cliëntenraden bij. Zij kunnen hun inspraak en Instemmingsrecht écht benutten om lekker en gezond eten hoger op de agenda te krijgen. Het is vaak geen onwil van de bestuurder, maar eerder onmacht of gebrek aan kennis.’

‘Laten we samen lekker en gezond eten weer op de kaart zetten! Zo komen we verder!

Bron: NCZ

Diverzio programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ gaat weer van start

Wil jij ook zorgen voor een beter welzijn en welbevinden van bewoners? Dat kan door de transitie te maken naar gezondere, versere en meer lokale voeding. Die verandering is op veel plaatsen al in gang gezet. Diverzio draagt er met het beproefde programma Duurzaam en Gezond aan Tafel graag een steentje aan bij.

Woensdag 17 november 2021 is de kick-off van het programma voor de regio Midden Oost  Nederland. Maakt uw zorginstelling ook al werk van gezonder, verser en lekkerder eten?

Meer weten

Geplaatst op: 26 oktober 2021
Laatst gewijzigd op: 1 november 2021