Introductiecursus voor nieuwe bewoners verpleeghuis Frankeland

Verhuizen is voor iedereen ingrijpend en zeker voor ouderen die in een verpleeghuis gaan wonen. Hoe zorg je voor een goede start en voorkom je eenzaamheid? Verpleeghuis Frankeland in Schiedam biedt nieuwe bewoners al jaren succesvol een introductiecursus “van Huis tot Thuis” aan.

Bijeenkomsten

Een paar weken na de verhuizing krijgen nieuwe bewoners een uitnodiging voor 4 bijeenkomsten. Bij de bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de voorzieningen en activiteiten, is er een rondleiding, kan de nieuwe bewoner vragen en ervaringen kwijt en, vooral, maakt men kennis met elkaar. Deelname is niet verplicht. Medewerkers vragen de bewoner of ze erbij willen zijn.

Effect

Duidelijk is dat de cursus effect heeft: bewoners zoeken elkaar na de cursus op en melden zich vaker aan voor een activiteit, gemeenschappelijke maaltijd of anderszins. Omdat de cursusgroep maximaal 8 bewoners bevat is de sfeer intiem en is het makkelijk om met elkaar in contact te komen. Verpleeghuis Frankeland hecht aan het ontwikkelen van een betrokken relatie met bewoners en heeft ervaren dat een goede begeleiding tijdens de verhuis- en introductieperiode daar aan bijdraagt.

Wat is er nodig?

Een ruimte, een gespreksleider en wat informatiemateriaal is alles wat een verpleeghuis nodig heeft om dit te organiseren. Met het Voorbeeldprogramma Van huis tot thuis van Verpleeghuis Frankeland is de voorbereiding nog eenvoudiger.

Meer weten

Geplaatst op: 2 december 2015
Laatst gewijzigd op: 12 juli 2016