Film Thuiskomen: over wennen aan een verzorgingshuis

De film Thuiskomen gaat in op het proces van ‘je thuisvoelen in een verzorgingshuis’ en draait rondom Tom Hertog (85), die in een verzorgingshuis gaat wonen.

Dhr. Hartog bekijkt zijn nieuwe wereld van bingo, bloemschikken en gezamenlijke maaltijden met grote argwaan. Het liefst blijft hij op zijn kamer met zijn eigen muziek, boeken en computer. Elke toenadering van anderen in het huis wijst hij af. Maar dan komt er een moment dat hij niet anders kan dan die anderen in zijn kamer en zijn leven toe te laten.

Thema bespreekbaar maken

De film gaat in op twee onderwerpen:

  • Het moeten wonen in een verzorgingshuis: de omgang met professionele aandacht, samenwonen met onbekenden en het vinden van je eigen plek.
  • Hoe kijken we naar elkaar? Zeker als het niet gemakkelijk meer is om contacten te leggen, zijn er snel vooroordelen en dat maakt het maken van nieuwe vrienden lastig.

De makers van de film stimuleren (toekomstige) bewoners en medewerkers van verzorgingshuizen om met Thuiskomen thema’s als verlies, eenzaamheid en vooroordelen bespreekbaar te maken en van daaruit te zoeken naar verbetering. Bij de film wordt daarvoor een set werkbladen beschikbaar gesteld.

Achtergrond

De film is ontstaan uit een hechte samenwerking tussen drie parners: Scriptchrijver Bernard Bussemaker, speelfilmregisseur Tess Löwenhardt en producent Nachtzon Media. Dankzij medewerking van ouderenorganisaties en ouderenfondsen kon het geld voor een professionele productie bijeen gebracht worden. Voor de opnames werd gekozen voor De Koperhorst in Amersfoort.

Meer weten

Geplaatst op: 19 oktober 2015
Laatst gewijzigd op: 20 juni 2016