Else Hosgör (SVRZ) ruilde bankwereld om voor de zorg

Na eenentwintig jaar ruilde verzorgende Else Hosgör de commerciële bankwereld in voor de zorg. Bij woongroep SVRZ Ter Schorre in Terneuzen zorgt ze voor zes bewoners met dementie. Ze schreef een blog over haar ervaringen als zij-instromer.

Bij de bank werkte ik als secretaresse, receptioniste en verkoper. Het werk stond mij steeds meer tegen, omdat commercie belangrijker was dan het helpen van mensen. Bij een reorganisatie liet ik me omscholen tot verzorgende. Door de mooie verhalen van mijn dochter die destijds een opleiding tot verzorgende ig deed, was ik enthousiast geworden om het roer om te gooien. Ik heb er geen moment spijt van
gehad.’

Naar buiten glippen

Eén van de bewoners met dementie leek in zijn doen en laten niet dement. Een paar keer kon hij zelfs ongemerkt naar buiten glippen. Het greep mij aan dat hij zich opgesloten voelde en ik wist niet goed hoe ik hem moest aanspreken. Ik leerde dat ik beter kon zeggen dat hij niet weg mocht van mijn baas, omdat ik anders problemen kreeg. Zo’n benadering werkt goed omdat hij zich kon inleven in mijn situatie.

Minoes

Als ik bij de voordeur kom, zit ze er meestal al: Poes Minoes. Ik laat haar altijd binnen, want iedereen is gek op haar. Ze laat zich aaien en bewoners lachen om haar, ook mensen die door hun dementie totaal in zichzelf zijn gekeerd. Als mijn dienst er ’s avonds weer opzit, zet ik haar buiten en gaat ze terug naar haar huis. Het leuke is dat Poes hier mag zijn van haar bazin, maar ook van SVR2.

Verkering

Het leuke is dat mijn vader, weduwnaar, hier heeft gewoond. Ik werkte toen op een andere locatie. Als snel kreeg hij verkering met medebewoonster Pia. Samen dronken ze een wijntje en zaten ze hand in hand op de bank. Verder dan elkaar kusjes geven ging het niet. Ik vond het geweldig dat ze het samen zo gezellig hadden. Mijn vader is afgelopen september overleden, maar Pia zie ik nog steeds doordat ik op de woongroep werk. Ze heeft een foto van mijn vader op haar nachtkastje staan.

Bron: SVRZ

Meer weten

Geplaatst op: 6 augustus 2018
Laatst gewijzigd op: 6 augustus 2018