Savant biedt netwerk bij digitaal zorgdossier

Het papieren zorgdossier maakt bij zorgaanbieder Savant Zorg plaats voor het elektronisch cliëntendossier (ECD). Tegelijk met deze overgang heeft de zorgorganisatie een afgeschermd online zorgnetwerk geïntroduceerd, waardoor cliënt, familie en zorgmedewerkers ook op afstand 24 uur per dag inzicht hebben in het zorgdossier. En kunnen zij elkaar op de hoogte houden over het welzijn en de afspraken. Daarbij is inzichtelijk wanneer welke zorgmedewerker komt. Prettig voor zowel de zorgvrager en mantelzorger als de zorgprofessional.

Alle cliënten van Savant krijgen voor de zomer van 2017 het zogenaamde elektronische cliëntendossier (ECD). Het gaat om zo’n 4.000 dossiers. Nieuwe cliënten krijgen automatisch een digitaal dossier. Als zij zich vervolgens aanmelden bij het afgeschermde netwerk Carenzorgt.nl kunnen familie en mantelzorgers toegang krijgen tot hun persoonlijke dossier. Zo heeft hun directe omgeving inzicht in de zorg en zijn familie en mantelzorgers op de hoogte van alle afspraken.

baat bij digitaal zorgdossier

Peter Bosselaar, bestuurder van Savant Zorg is blij met het nieuwe systeem: “Met de overgang van het papieren zorgdossier naar digitaal zagen we de mogelijkheid om tegelijk een online netwerk aan te reiken. We kozen voor het systeem Carenzorgt.nl, hiermee zijn we de eerste in de regio. De introductie van het elektronische cliëntendossier, dat gebeurt volgens wettelijk voorschrift, levert een bijdrage aan het verminderen van de administratieve werkzaamheden voor onze zorgmedewerkers. Daarnaast is er een kwaliteitsslag gemaakt omdat de afspraken over zorg goed gevolgd kunnen worden, zowel door zorgmedewerkers als door de familie.”

Vanuit huis meekijken

De zorgdossiers in de thuiszorg zijn inmiddels bijna allemaal digitaal. Ook de overgang van de dossiers van cliënten in de woonzorg is nu gestart. De heer Hendriks is een van de eerste cliënten van Savant Zorg waarvan het papieren zorgdossier is vervangen door een elektronische cliëntendossier. “Sinds kort is mijn papieren zorgleefplan omgezet”, vertelt de heer Hendriks. “Verpleegkundige Orly leert mij om te gaan met Carenzorgt.nl. Op deze website heb ik een eigen ingang waarop ik verschillende persoonlijke zaken kan inzien. Bijvoorbeeld welke verzorgende wanneer langskomt, de zorgrapportages, welke connecties ik heb en alle berichten van en afspraken met mijn dochter Monique en zoon Jan junior.” Ook Karin Kloft uit Helmond, mantelzorger van haar vader, vindt het nieuwe systeem fijn: “Mijn vader heeft vasculaire dementie en woont nu ruim een jaar in zijn appartement in Savant Rivierenhof. Sinds kort heeft hij een elektronisch dossier. Via zijn klantenportaal kijk ik nu vanuit thuis in zijn dossier.”

Marja van Zwol: “Via mijn moeders klantenportaal lees ik regelmatig vanuit thuis haar dossier, stuur ik berichtjes en volg ik de rapportages van de verzorgenden. Een fijne manier van werken.”

Op afstand snel schakelen

Ook Marja van Zwol werkt sinds kort via het digitale klantenportaal met het zorgdossier van haar moeder. “Mijn moeder woont in een appartement in Savant Rivierenhof in Helmond”, vertelt ze. “Via mijn moeders klantenportaal lees ik regelmatig vanuit thuis haar dossier, stuur ik berichtjes en volg ik de rapportages van de verzorgenden. Een fijne manier van werken. Ook verstuur ik heel gemakkelijk berichtjes en regel afspraken met betrokken zorgprofessionals. Met het nieuwe systeem blijf ik vanuit thuis goed op de hoogte van het wel en wee rond mijn moeder. Sinds haar val twee jaar geleden, is ze namelijk erg vergeetachtig. Omdat ik als enige van de vijf kinderen in Helmond woon, komt de zorg en het regelwerk op mij neer. Daarom is het voor mij een uitkomst. Zo kan ik op afstand snel schakelen en blijf ik nauw betrokken bij mijn moeders verzorging.”

Geplaatst op: 21 december 2016
Laatst gewijzigd op: 26 juli 2019