Dementietuin Sint Jozef van ZZG Zorggroep houdt bewoners betrokken bij de buitenwereld

Bekend is dat regelmatig buiten zijn goed is voor de mens, ook voor ouderen met dementie. Daarom leggen meer en meer zorginstellingen een beweegtuin aan. Een tuin kan echter ook het isolement van het leven in een verpleeghuis verminderen en zorgen voor aansluiting op de buitenwereld.

Locatie Sint Jozef van Waardigheid en trots-aanbieder ZZG Zorggroep heeft de tuin daarom niet alleen specifiek voor de ouderen met dementie ingericht maar ook de buurt meegenomen bij de ideevorming.

Geen gesloten wereld

Bewoners van aanleunwoningen, de kinderopvang en het voortgezet onderwijs kunnen de tuin gebruiken voor eigen activiteiten. Door de tuin open te stellen voor mensen uit de wijk komen de ouderen met dementie vaker in contact met de wereld buiten het verpleeghuis: een belangrijke doelstelling van Sint Jozef. Daarom heeft Sint Jozef de buurt gevraagd mee te denken bij de idee- en planvorming over de inrichting, het beheer en het onderhoud.

Geschikt voor ouderen met dementie

Behalve een goede plek voor activiteiten wordt de tuin met kleine aanpassingen uiteraard ook ‘dementie-proof’. Sommige elementen kunnen bijvoorbeeld verwarrend zijn. Dit heeft ermee te maken dat het vermogen om contrast te zien afneemt. Een rooster op een putje kan dan overkomen als een zwart gat en daarmee een reden zijn om niet door te willen lopen. Sint Jozef werkt samen met een gespecialiseerde tuinontwerper die dergelijke inzichten meeneemt bij het inrichten van de tuin.

Het ontwerp

Bij de keuze voor planten is gekozen voor het prikkelen van zintuigen als uitgangspunt. Denk aan planten die de seizoenen markeren en fruitbomen waarvan de vruchten gegeten kunnen worden. Er komen kruiden met sterke geuren, zoals lavendel, maggiplant en fonteinen voor het geluid. Bij de dementietuin is ook gekozen voor verschillende struiken die vogels en vlinders aantrekken. In de pluktuin zullen ouderen, net als vroeger, zelf bloemen kunnen plukken.

Verder is een prieel opgenomen in het ontwerp zodat ook bij minder goed weer toch activiteiten voor bewoners en de wijk in de tuin kunnen plaatsvinden.

Meer weten

Geplaatst op: 19 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 5 januari 2023