Met dementie toch zelfstandig naar buiten: ‘Haar trots heeft ze nog steeds.’

Sinds een jaar mag mevrouw Van Zuilen zonder begeleiding van het verpleeghuis naar haar dochter wandelen voor een kop koffie. ‘Heerlijk!’ zegt de 85-jarige hierover in een reportage op Brandpunt. Haar dochter is blij dat ze dit ondanks de Alzheimer kan en zag haar moeder opbloeien: ‘Haar trots heeft ze nog steeds.’

Focus op wat er nog kan

Professionals, familieleden en vrijwilligers volgden met elkaar een workshop over het lerend vermogen van mensen met dementie. Dit veranderde hun beeld van kijken naar beperkingen naar het focussen op wat er kan en wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven. En voor sommigen betekent dat het geven van de vrijheid om zelfstandig naar buiten te gaan.

Individuele behoefte

Wanneer medewerkers of naasten merken dat een cliënt sterk de behoefte heeft om naar buiten te gaan, gaan ze met elkaar in gesprek. Stemmen de familie én de eindverantwoordelijke arts er mee in dan wordt het mogelijk gemaakt. Dat er risico’s zijn wordt dan geaccepteerd.

Een begeleider loopt een aantal maal de vaste route met de cliënt waarbij herkenningspunten benadrukt worden, vaak plekken die ze zich van vroeger herinneren. Ook zet BrabantZorg gps-technologie in om de risico’s te beperken. Een groepsapp met bijvoorbeeld lokale winkeliers kan verder fungeren als extra paar ogen in de buurt en aan de bel trekken als ze vermoeden dat iemand de weg kwijt is.

Ommekeer

Het nieuwe beleid van BrabantZorg past in een bredere verandering in het afwegen van vrijheid en veiligheid van en voor mensen met dementie. Binnen het programma Waardigheid en trots werken 14 aanbieders samen aan antwoorden op de vraag hoe het gewone leven zoveel mogelijk vorm te geven voor cliënten, ook al wonen ze niet meer thuis.

Bekijk de reportage van12 april op de website van Brandpunt

Meer weten

Geplaatst op: 12 april 2016
Laatst gewijzigd op: 6 maart 2020