TanteLouise-Vivensis: Dansen maakt gelukkig

Toen in de Week van Zorg en Welzijn, die in 2016 van 14 t/m 19 maart plaatsvond, de zorgorganisaties van Nederland hun deuren openzetten, gebeurde er op 19 maart bij TanteLouise-Vivensis in Bergen op Zoom iets bijzonders.

Op alle 15 locaties van de organisatie werd op hetzelfde moment een dansmarathon gehouden. Het is een van de vele initiatieven van de organisatie om het bewegen van cliënten te stimuleren.

Het plan om de cliënten van TanteLouise-Vivensis meer te laten bewegen, staat niet op zichzelf. De samenhang met een ander plan dat over de invoering van een polsbandje met GPS staat, is er duidelijk: het polsbandje met GPS stelt cliënten in staat ondanks hun dementie toch vrijelijk te kunnen bewegen in en rond locatie Vissershaven.

In beweging blijven

Dat vrijelijk kunnen bewegen is de link: daardoor zullen mensen ook eerder in beweging komen en in beweging blijven, is de gedachte van de mensen achter de plannen: Jef Pelgrims, voorzitter van de raad van bestuur en Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg.

Al langere tijd is bewegen een prioriteit van de organisatie, zegt Pelgrims. Met behulp van bewegingsagogen bijvoorbeeld: individuele begeleiding en bewegen in groepen. Nu willen zij het naar een hoger plan tillen. Ook met behulp van hoogleraar Erik Scherder en zijn team van onderzoekers aan de Universiteiten van Groningen en Amsterdam.

Het idee is onder meer te ontdekken hoe cliënten tot nog meer bewegen kunnen worden verleid. Het kan gaan om kleine dingen. Denk aan het zelf naar de keuken lopen, wanneer een cliënt iets nodig heeft. Pelgrims geeft een knap staaltje omdenken: “Als een medewerker naar een winkel gaat, dan gaat er steevast een bewoner mee, in plaats van andersom.”

Bewegen loont

Scherder heeft reeds een inspiratiesessie gehouden om te laten zien wat bewegen met de hersenen doet. Wat we inmiddels weten is dat de cognitieve functies van mensen zonder dementie verbeteren door meer te gaan bewegen. Of dat ook geldt voor mensen met dementie, moet nog blijken. We weten wel al dat niet bewegen in ieder geval niet goed is voor mensen die dementerende zijn. Bewegen loont kortom, maar hoe dat precies werkt, is onderwerp van nadere studie.

Onder meer door de samenwerking met TanteLouise-Vivensis. Wat Scherder c.s. gaan doen, is het meten en evalueren van de inspanningen van de organisatie. Onder meer door op verschillende momenten een meting in te bouwen.

De dansmarathon op 19 maart lijkt op het eerste gezicht een ludieke actie, en dat is het natuurlijk ook. Onder meer door een poging te wagen in het Guinness Book of Records te komen, is de factor ‘lol’ natuurlijk hoog. Maar vergis je niet, zeggen Pelgrims en Van Wijnen. Het is ook een signaal naar iedereen die op wat voor manier ook bij TanteLouise-Vivensis is betrokken: dat bewegen belangrijk is en hoog door de organisatie wordt aangeslagen.

Bewegen bij TanteLouise-Vivensis: dansmarathon

Choreografie

Alle locaties deden mee: 15 in totaal, verdeeld over de 3 gemeenten waar de organisatie actief is. Door te kiezen voor The Twist van Chubby Checker, is er een dans gekozen die de huidige generatie cliënten kent. De twee bewegingsagogen die het evenement hebben georganiseerd, hebben niet alleen een choreografie gemaakt voor mensen die het zonder hulpmiddelen afkunnen, maar ook een versie voor mensen in rolstoel of met een rollator.

Er is voorafgaand aan de 19e maart veel geoefend. Om 11 uur precies gaf Pelgrims het startsein voor alle locaties, die met videoverbindingen om elkaar konden communiceren. Een notaris was erbij om de recordpoging te beoordelen: 15 locaties waar 2361 mensen simultaan met elkaar dansten.

Voor de jongeren meteen een gelegenheid om kennis te maken met The Twist, vertelt Pelgrims daags na het evenement. Want jongeren waren er ook bij betrokken. Vanuit locatie Vissershaven gingen als een lange sliert, mensen op pad en voegden zich toe aan hip-hopevenement ‘Feel da Bounce’ in de buurt. Ook daar is om 11 uur precies met alle ouderen, begeleiders en jonge hip-hoppers meegedanst. Omroep Brabant heeft verslag gedaan van het evenement: een geslaagde dag met een serieuze boodschap:

Interview door Ellen Kleverlaan

Meer weten

Geplaatst op: 18 april 2016
Laatst gewijzigd op: 15 maart 2019