Het nieuwe normaal in de bezoekersregeling

‘Het is zover. Het voelt als een opluchting maar ook weer niet. Want nu houden we onze adem in.’ Zo voelde Ingrid Benjamin, facilitair coördinator bij Eduard Douwes Dekker, zich toen haar locatie weer bezoek mocht ontvangen. Ze schreef haar ervaringen met de bezoekersregeling op in een blog.

Al die weken hebben wij ons allemaal aan de maatregelen en de bezoekersregeling gehouden. Ook al vonden sommige bewoners dat het hen zelf wel waard was om corona te riskeren als ze hun familie maar konden zien. Maar omdat we samenwonen, kunnen we dit ook niet te persoonlijk maken maar gaan we voor de gezondheid van iedereen aan de slag. In de weken die geweest zijn hebben, we ondanks alle maatregelen, helaas toch bewoners verloren aan deze ziekte. Ook medewerkers werden ziek maar zijn gelukkig weer beter.

Deuren weer open

Maar dan nu ineens dat moment, waarop het lijkt alsof we de strijd op 1 juli mogen loslaten. Althans dat is het gevoel bij de mededeling van de versoepeling van de bezoekersregeling. Dat we weer helemaal open mogen. Open voor bezoek van buitenaf. Hoe gaan we daar nou mee om? Wat als……?

Kijkend in de ogen van onze bewoners, kunnen we met het nieuwe risico leven. De bewoners hebben de afgelopen weken zonder hun familie moeten doorbrengen en hebben geduldig bij de speciaal georganiseerde raambezoeken op afspraak gesproken met of staan zwaaien naar hun geliefden. Die raambezoeken liepen storm. Het verdriet van bewoners en naasten staat op ons netvlies gebrand vanaf de dag dat we dicht moesten en haalt ons nu uit de bevriezende angst die ons zou beletten om de deuren open te zetten voor bezoek.

Het is natuurlijk niet zomaar dat je de deur open zet. Je doet dit in etappes. In werkgroepen zijn we samengekomen met verschillende disciplines om de dilemma’s te bespreken en de hernieuwde vrijheden in goede banen te leiden. Dit bracht ons duidelijke handvatten voor medewerkers, bewoners en hun bezoek over wat wel en wat niet te doen. De tuinschema’s die de bewoners de kans boden om toch in de tuin te zijn en risico’s te beperken, konden nu weer in de kast. De raambezoekersagenda kon onderin de la. Hopelijk nooit meer nodig.

Dan is het zover. Het bezoekuur start en als bij een concert zien we bezoekers zich verzamelen bij de voordeur. Allen vol verwachting. Bewoners die zich voorzichtig weer vrij gaan bewegen in huis. Het huis ruist en bruist ineens van de activiteiten. Iedereen is voorzichtig en toch ook wat baldadig.

Nieuwe aanpak

Het opnieuw inzetten van processen is ook in een stroomversnelling gaan lopen. We kunnen ons samen met de teams nu goed nieuwe werkwijzen aanmeten. Het voordeel van de crisis is dat iedereen makkelijker beweegt naar een nieuw normaal. Bijvoorbeeld voor het gebruik van de warme maaltijd. Voorheen kwam iedereen beneden omdat het zo ‘hoorde’. We hebben nu aan elke deelnemende bewoner zelf gevraagd of ze nog beneden willen eten zoals voorheen of dat ze liever boven willen blijven. En we hebben hun voorkeuren voor tafelgenoten verzameld. Zodat we hen bij elkaar kunnen zetten en het restaurant kan worden ingericht op vaste samenstellingen. Zo kunnen we ook de 1,5 meter maatregelen hanteren.

Leren van elkaars kwaliteiten

Het is fijn geweest om met verschillende teams samen de bezoekersregeling te kunnen treffen. Waar namelijk de ene collega heel zakelijk naar dingen kan kijken, verliest de ander de persoonlijke beleving niet uit het oog. Zo werd er breed disciplinair gekeken en georganiseerd. Snel schakelen is nodig in een tijd waar er continu veranderingen zijn en ieder zich verantwoordelijk voelt voor de zorg van anderen.

Medewerkers ervaren nu de kans om samen met de coaches van Waardigheid en trots te kijken naar hun processen en hoe dit nog beter kan. Want in de afgelopen maanden hebben de teams de bewoners beter leren kennen dan ooit omdat we nog meer op elkaar ingespeeld moesten zijn.

Ik zie de toekomst positief in. Als we samen deze tijd konden doorkomen, dan lukt ons alles.

Meer weten

Geplaatst op: 4 augustus 2020
Laatst gewijzigd op: 12 augustus 2021