Avoord gaat voor maximaal behoud van vaardigheden voor mensen met dementie

Avoord wil in de dagelijkse zorg de nieuwste behandelmethoden inzetten, met name op het gebied van het het behouden en aanleren van vaardigheden voor mensen met dementie. Deze Waardigheid en trots-aanbieder uit Etten Leur en Rijsbergen streeft zo naar maximaal behoud van eigen regie bij de cliënt, ook bij cognitieve achteruitgang. Een programma dat Avoord samen met de universiteiten van Tilburg, Nijmegen (Radboud) en Amsterdam (VU) ontwikkelt zal leiden tot concrete verbeteringen op het gebied van zelfredzaamheid, productiviteit en ontspanning.

De methode die bij dit programma leidraad is noemt men SOCAV:

  • Spiegelen;
  • Optimaliseren;
  • Compenseren;
  • Aanleren van Vaardigheden.

Programma

Het inzicht dat ook bij zware dementie vaardigheden aan te leren zijn is nieuw. De kleine hersenen worden daarbij ingezet en de prikkel is dingen waar iemand blij van wordt. De nieuwe aanpak is gebaseerd op dit gegeven en het is voor het eerst dat in Nederland deze methode in een zorginstelling wordt toegepast. Door gebruik te maken van de persoonlijke ervaringen van cliënten en zorgverleners zal theorie vertaald gaan worden naar praktijk.

Je als zorgverlener kunnen verplaatsen in de cliënt hoort daar bij en Avoord heeft een bijzondere manier om dit bijna letterlijk voor elkaar te krijgen. Onderdeel van de training van medewerkers is namelijk het ouderdomspak: een uitrusting die de drager laat beleven hoe het is om allerlei gebreken te hebben zoals staar, pijn en Parkinson.

De volgende fase is dat zorgverleners zorg zo min mogelijk gaan overnemen van een cliënt. Bijvoorbeeld door niet met de lift te gaan maar juist de trap. De universiteiten doen metingen onder de deelnemers aan het project: 75 zorgmedewerkers, zo’n 70 cliënten, 12 vrijwilligers en mogelijk nog een aantal familieleden.

Bron: BN DeStem

Meer weten

Geplaatst op: 20 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 20 juni 2016