Naar hoofdinhoud Naar footer

WOZO conferentie: kansen en knelpunten voor de realisatie van het programma

Gepubliceerd op: 26-04-2023

Op 12 april kwamen in het Amsterdamse congrescentrum Meervaart zo’n 150 gasten (o.a. professionals uit het veld van ondersteuning en zorg, sociaal werk en vrijwilligers) en 70 experts van WOZO partijen en VWS bij elkaar. Hier wisselden zij ideeën uit over hoe de doelstellingen van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) het beste zijn te realiseren. Jan Megens, programmadirecteur WOZO zag dat aan de hand van de subsessies, die samen met het veld waren opgesteld, veel nuttige aanwijzingen kwamen: ‘Hier moet je nog aan de knoppen draaien en hier doen jullie het goed VWS’.

Wat ergens al goed gaat, toepassen waar het nog minder gaat

Wout Adema, directeur Zorg Zorgverzekeraars NL, zocht op de conferentie naar goede voorbeelden uit de praktijk die ook op andere plaatsen kunnen worden toegepast. ‘Langer thuis oud worden in een wijk waarin je je ook thuis voelt en die naar jou omkijkt. Dat hebben we nog niet overal goed geregeld in Nederland. Eigenlijk willen de crisis voor zijn. We moeten zien dat we vandaag de urgentie pakken om zonder crisis van vandaag wel tempo te maken om de crisis van morgen te voorkomen’.

Ook sociaal werker Barbara Finkensieper zag op de conferentie de kracht van samenwerken en ideeën uitwisselen. ‘Ik denk dat we best heel veel doen, dat we nog veel meer kunnen doen. Dat er nog veel meer samenwerkingsverbanden zijn en dat het vooral ook in het welzijnswerk maatwerk is : dat we iemand moeten laten zijn wie hij is’.

Minister Helder: met elkaar omslag maken

Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport was uiteraard ook aanwezig op de conferentie en ging met de aanwezigen in gesprek. Zij zag hoe de uitwisseling van ideeën vanuit alle verschillende functies en organisaties leidden tot nieuwe inzichten over de weg naar de doelstellingen van het WOZO programma.

‘Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat we met elkaar die omslag maken in het denken om die zorg voor ouderen anders te organiseren. Om te zorgen dat ouderen veel meer autonomie kunnen houden in hun leven en dat we veel meer kijken hoe kunnen we ze ondersteunen in plaats van hoe kunnen we ze verzorgen. En ik ben heel blij dat we op deze conferentie daar uitgebreid over gesproken hebben en met elkaar weer meer handvatten hebben om dat te gaan doen binnen het WOZO programma. En daar gaan we samen een succes van maken. Ik denk dat mensen vaak helemaal niet zo’n  ingewikkelde oplossingen nodig hebben, maar gewoon iets dat hen helpt.’

Terugblik op de conferentie WOZO van 12 april

Lees ook:

Deel deze pagina via: