Naar hoofdinhoud Naar footer

SPOT ON: Toekomstbewust

Gepubliceerd op: 13-04-2023

Op landelijk en regionaal niveau worden allerlei initiatieven ontplooid om toekomstbestendige verpleegzorg handen en voeten te geven. De regiobeelden druppelen binnen vanuit de zorgkantoorregio’s. Tegelijkertijd is het de taak van individuele zorgaanbieders om zelf ook stappen te zetten in het kader van houdbaarheid en toekomstbestendigheid.

In deze SPOT ON-week gingen we tijdens twee webinars het gesprek aan over de toekomst van de ouderenzorg. Aan de hand van prikkelende stellingen en een serious game die je ook in jouw organisatie kunt inzetten om het gesprek over de toekomst te voeren. We presenteerden goede voorbeelden van organisaties die werk gemaakt hebben van de ontwikkeling van een toekomstvisie en zoomden in op hun aanpak. Tot slot presenteerden we een kennisdossier met achtergrondkennis, een toolbox en een overzicht van goede voorbeelden waarmee je aan de slag kunt om jouw organisatie voor te bereiden op en klaar te maken voor de toekomst.

Webinar ‘Hoe gaan we het morgen anders doen dan vandaag?’

Sprekers: Sanne Boon (ActiZ) en Henriëtte van de Beek (ActiZ)

De landelijke campagne Hoe dan? zoekt de beste ideeën voor de zorg van morgen. Want als er iemand is die weet hoe het anders of beter kan, dan ben jij het wel. Welke inzichten uit de praktijk zijn de gamechangers om de zorg toekomstbestendig te maken? Tijdens dit webinar gingen we met elkaar in gesprek over de toekomst van zorg aan de hand van prikkelende stellingen en dilemma’s.

Webinar ‘Verschralen of vernieuwen: maak samen keuzes voor de toekomst van ouderenzorg’

Sprekers: Ferry Nagel (Kennisland) en Saskia Timmermans (Tangenborgh)

Voortgaan op dezelfde manier in de ouderenzorg is niet langer mogelijk; er moet iets veranderen. Maar wat? Met de serious game ‘Verschralen of Vernieuwen’ ga je in dialoog over de toekomst van de ouderenzorg. Zo krijg je inzicht in hoe mensen tegenover verschillende toekomstscenario’s staan en wat hun ideeën zijn over de toekomst van de ouderenzorg. Tijdens het webinar speelden we ook een deel van de game.

Inspiratie: uitdagingen van de toekomst het hoofd bieden

Tegelijkertijd zijn er ook al zorgaanbieders die vanuit dit toekomstbewustzijn een nieuwe koers en activiteiten ontwikkeld hebben. Tijdens de SPOT ON week zetten we een aantal van deze organisaties: Silverein, Envida en Thebe, in de schijnwerper en vertelden zij over hun aanpak en hoe zij de uitdagingen van de toekomst het hoofd bieden.

Kennisdossier Toekomst verpleegzorg

We bundelen verschillende rapporten, jnfographics, campagnes, praktijkvoorbeelden en tools in een kennisdossier ‘Toekomst verpleegzorg’. Daarmee bieden we inzicht in de toekomstontwikkelingen en bieden we inspiratie en handvaten om het toekomstscenario te vertalen naar wat dit betekent voor jouw eigen organisatie.

Deel deze pagina via: