Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor mentale fitheid van medewerkers ouderenzorg

Gepubliceerd op: 14-11-2023

In de Week van de Werkstress in november 2023 stond het thema (Ver)binding centraal. Hoe blijf je aangesloten bij je collega’s en bij je organisatie? Maar ook bij mantelzorgers of vrijwilligers. (Ver)binding maakt dat je ziet en gezien wordt. Essentieel in tijd waarin zorgmedewerkers steeds meer eenzaamheid en werkdruk ervaren.

Wij selecteerden voor dit onderwerp tools en inspiratieverhalen rondom het voorkomen van werkstress en het ondersteunen van medewerkers en teams bij het omgaan met werkdruk en mentale belasting.

Aandacht voor mentale fitheid bij Oldael

Zorgorganisaties Oldael, Cardia en SWZ hechten veel waarde aan de gezondheid van hun medewerkers. Ze zijn zich ervan bewust dat werken in de zorg zowel lichamelijk als mentaal veel van zorgprofessionals vraagt. In 2020, tijdens de coronaperiode toen veel medewerkers te maken met een hoge werkdruk en stress, startten de drie ouderenzorgorganisaties uit de omgeving van Den Haag met een project om meer veerkracht te creëren bij medewerkers.

Het viel op dat collega’s veel stressklachten hadden, zoals piekeren, slecht slapen en angstgevoelens. De gevolgen van stress hielden maanden aan. De organisaties wilden hier iets mee doen en ook wetenschappelijke kennis integreren. Met behulp van de Stressbuddy App, zelfhulpmodules van Mirro en coaching sessies hebben zowel Oldael, Cardia als SWZ ingezet op mentale fitheid onder hun zorgmedewerkers. Begin 2023 organiseerden de Haagse zorgorganisaties samen met Planetree, LUMC en Transmissie het symposium Mentaal fit in de ouderenzorg waar experts handvatten en inzichten boden aan leidinggevenden.

Ondersteuning van leidinggevenden

Mentale fitheid zit verweven in het beleid van Oldael door een gereedschapskist met interventies. Het belangrijkste is dat het onderwerp mentale gezondheid bij alle drie de organisaties op de agenda blijft staan. Bestuurder van Oldael Marcel Verboom: ‘Er wordt steeds weer gekeken wat er allemaal nog meer tegen het licht moet worden gehouden. Een goede ondersteuning van leidinggevenden speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol.’

‘Hier kan men echt het verschil maken, omdat zij voor de medewerkers het aanspreekpunt zijn. Het HR-beleid focust op de omgang van collega’s met elkaar binnen de organisatie. Waar het eerst individueel benaderd werd, blijkt bij mentale fitheid het cultuuraspect ook heel belangrijk.’ Er is dus voortdurende aandacht voor dit onderwerp. 

Zeggenschap en luisterschap

Als het gaat over verbinding op de werkvloer, dan speelt de relatie tussen zeggenschap en werkplezier een grote rol. Luisterschap is de voedingsbodem voor zeggenschap. Door goed te luisteren kun je pas echt aansluiten bij wat er nodig is. Dat draagt bij aan een goede verbinding met elkaar op de werkvloer. Maar dat vraagt wel wat van leidinggevenden.

Wij interviewden Aline Poolen, bestuurder bij ZorgAccent over wat je kunt doen om toegankelijk te zijn voor zorgmedewerkers. Ook kwam het beleid van ZorgAccent aan de orde over kwaliteitseisen van zeggenschap en luisterschap. ‘Je kunt er niet van uitgaan dat medewerkers vanzelf bij je aankloppen.

Meer werkplezier door prettig samenwerken

Een goede teamsamenwerking zorgt voor een grote mate van verbondenheid onder zorgmedewerkers. Bovendien is het een van de belangrijkste voorspellers voor werkplezier en daarmee ook voor het behoud van medewerkers.  

Lees ook: Meer werkplezier door prettig samenwerken

Laat Alle Zorgmedewerkers Zich Ontwikkelen

Oftewel LAZZO. Deze organisatie helpt zorgmedewerkers de balans te vinden tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Iedereen ervaart wel eens stress en dat kan ook best nuttig zijn. In de meeste gevallen verdwijnt de spanning na een korte tijd vanzelf weer. Maar als de spanning te lang duurt of te veel wordt, dan kan het gevoel ontstaan dat je voortdurend stress ervaart.

Vaak merk je dat je in zo’n situatie vermoeid bent, snel en hevig emotioneel reageert, vaak om kleine zaken, en dat je slaapritme verstoord raakt.

LAZZO heeft op haar website een aantal tips hoe je kunt omgaan met langdurige stress. Niet alleen om gemotiveerd en met plezier te kunnen blijven werken. Uiteraard is het ook gewoon goed voor je algehele gezondheid.

Meer weten

Deel deze pagina via: