Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Zomer vier je samen’: ouderen vaak eenzaam als hun hele netwerk op vakantie is

Gepubliceerd op: 10-07-2024

Zomereenzaamheid is nog steeds een onderschat probleem voor ouderen. In de zomervakantie is het niet alleen stil op straat, maar ook in het netwerk van ouderen. Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich in de zomer geregeld eenzaam. Dat zijn 700.000 mensen. Om de zomereenzaamheid tegen te gaan, voert de Stichting ‘Met je hart’ van 25 juni tot en met 21 augustus campagne tegen deze vorm van eenzaamheid. ‘Nodig je oude buurman eens uit voor de barbecue.’

Zomereenzaamheid op de loer

Je bent op leeftijd en woont alleen, maar van eenzaamheid is geen sprake. Je kleinkinderen komen regelmatig op visite, je gaat bij de buren op de koffie en dan heb je ook nog je bridgeclub. Maar dan komt de zomervakantie: de kleinkinderen zijn drie weken in Spanje, je buren zitten op de camping en de bridgeclub gaat ook pas weer na de zomerstop verder. En dan valt voor veel Nederlanders een gat in hun sociale contacten: zomereenzaamheid ligt op de loer.

Stichting Met je hart: Zomer vier je samen

De stichting Met je hart bestrijdt al sinds 2012 eenzaamheid onder ouderen. Met de campagne Zomer vier je samen proberen ze ook de eenzaamheid van ouderen in de zomerperiode aan te pakken. In de campagne roept Met je hart mensen op om naar ouderen om te kijken en hen te helpen de verveling te doorbreken.

‘Samen een ijsje eten, samen een wandeling maken of nodig iemand voor een barbecue in je tuin.’ Het zijn een aantal voorbeelden van dingen die iedereen kan doen om mee te helpen. ‘Want samen verveelt nooit! Deel dit zomermoment, tag @Metjehart, gebruik #zomervierjesamen en inspireer anderen.’

Samen praten over zomereenzaamheid

Babs van Geel is de oprichter van de stichting Met je hart. Voor de campagne had zij een gesprek met 90-jarige Lucie Geene. Zij praatten over zomereenzaamheid en hoe je die eenzaamheid tegen kan gaan.

Lees het hele gesprek tussen Babs en Lucie.

Stuur eens een kaartje

De stichting roept op haar website mensen op zich aan te melden als vrijwilliger. Maar ook wie wat minder tijd heeft, of misschien geen tuin voor een barbecue kan ouderen in de zomerperiode ook op een heel eenvoudige manier helpen. ‘Stuur een kaartje of een berichtje naar de thuisblijver,’ zegt de stichting. Op de website van Met je hart vind je meer voorbeelden van wat je zelf kan doen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Week tegen eenzaamheid: doe je ook (weer) mee?

Van 26 september t/m woensdag 2 oktober is het weer de Week tegen Eenzaamheid. In deze week besteden wij altijd extra aandacht aan het thema eenzaamheid. Ook Vilans is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen eenzaamheid. Veel zorginstellingen organiseren in deze week activiteiten in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.

Bestel gratis aankledingsmateriaal en communicatemiddelen

Voor organisaties die ook graag met een activiteit willen deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Kom erbij-pakket beschikbaar. In het Kom erbij-pakket vind je aankledingsmaterialen zoals placemats, gesprekstarters, uitnodigingskaarten, vloerstickers en posters. Je kan het pakket gratis bestellen bij VWS.

Heeft je organisatie geen activiteiten, maar wil je wel met de communicatie aansluiten op de Week tegen Eenzaamheid? Gebruik dan de promotietips en beeldmateriaal en social posts die je vindt in de communicatietoolkit.

Kom naar de Netwerkconferentie op 25 september

Als aftrap van de Week tegen Eenzaamheid vindt op 25 september, een Netwerkconferentie plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Deelname aan de bijeenkomst is gratis. Kijk op de website voor meer informatie en schrijf je direct in.

Deel deze pagina via: