Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Blijmakers’ met én zonder zorgdiploma aan de slag bij ‘De nieuwe Sint Jacob’

Gepubliceerd op: 08-02-2022

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2023

In hartje Amsterdam opent Amstelring dit voorjaar een nieuw woonzorgconcept onder de noemer ‘De nieuwe Sint Jacob’. Op deze locatie vormt een monumentale kapel met woonzorgappartementen voor mensen met dementie het hart. Daaromheen ligt nog een groot aantal levensloopbestendige woningen voor ouderen waar zorg en ondersteuning op maat geboden wordt. Het team dat deze zorg en ondersteuning gaat bieden bestaat uit ‘Blijmakers’, dit zijn nadrukkelijk mensen met én zonder zorgdiploma.

Het nieuwe woonzorgconcept is ontwikkeld vanuit een nieuwe kijk op ouderenzorg. Er wordt vanuit het idee van ‘samen zeggenschap’ altijd met ouderen en hun naasten samen gekeken naar hoe zorg en ondersteuning kunnen bijdragen aan het welbevinden.

Verschillende competenties

Bij de medewerkers van ‘De nieuwe Sint Jacob’ – Blijmakers genoemd – ligt de focus niet op de zorg die mensen nodig hebben, maar op wat bewoners kunnen en willen, en wat hun leven betekenisvol maakt. Zo werken een voormalig schoolconciërge, kunstenaar en horecamedewerker samen met ervaren verpleegkundigen en verzorgenden.

Locatiemanager Ingrid Schoenmaker: ‘Wij bieden mensen zonder zorgdiploma opleidingen en trainingen aan en kijken wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. En ondertussen worden zij door ervaren collega’s ondersteund en geholpen. Wij geloven dat dit dé manier is om de verschillende competenties in het team van Blijmakers te krijgen.’

Innovatieve aanpak personeelstekorten zorg en welzijn

Om de tekorten aan zorgpersoneel aan te pakken, wordt alles op alles gezet om nieuwe medewerkers te werven en te behouden. Ook zij-instromers kunnen direct aan de slag, met daarbij een opleiding of in een speciaal voor hen gecreëerde functie.

Meer weten over innovatieve arbeidsmarktoplossingen? Lees: Koplopernetwerk: oplossingen voor personeelstekorten in zorg en welzijn

Bron

Amstelring

Deel deze pagina via: