Naar hoofdinhoud Naar footer

VPT in de wijk en het samenspel met informele zorg

Datum/tijd

Maandag 18 maart 2024 van 10.00 uur tot 12.30 uur

Kosten

Gratis toegang

Vanuit het programma Waardigheid en trots voor de toekomst bieden we een ‘Leergang Langdurende zorg thuis’ aan om zorgorganisaties te helpen om een passend dienstenaanbod vorm te geven voor het leveren van Wlz-zorg thuis. De leergang bestaat uit een basismodule en 8 verdiepende keuzemodules. In de keuzemodule ‘VPT in de wijk en het samenspel met informele zorg’ gaan we in op hoe je een netwerk in kaart brengt. En hoe je een relatie opbouwt waarbij wensen, afspraken en grenzen zijn afgestemd.

Programma keuzemodule ‘VPT in de wijk en het samenspel met informele zorg’

De maatschappelijke ontwikkelingen in de zorg vragen om een andere manier van werken. In VPT in de wijk gaat het vooral om het leven van ouderen en minder om zorg. Daarbij is sociale activering en ondersteuning vanuit het netwerk van belang. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn van grote waarde voor ouderen om thuis te kunnen blijven wonen. De rol van informele zorg is dan ook gegroeid en vraagt een goede samenwerking met zorgorganisaties.

Maar wat mag je verwachten van informele zorgverleners, wat mogen zij zelf van de formele zorg verwachten en hoe organiseer je dat? Tijdens deze module kijken we hoe je een netwerk in kaart brengt en hoe je een samenwerkingsrelatie opbouwt waarbij je wensen, afspraken en grenzen met elkaar afstemt. Dit doen we in gesprekken onderling en met verschillende tools, zoals de gesprekstool, het SOFA-model en het ecogram. We gaan in op het signaleren van overbelasting en het warm doorverwijzen naar mantelzorgondersteuning.

Voor wie is de module ‘VPT in de wijk en het samenspel met informele zorg’ bestemd?

Het programma Waardigheid en trots voor de toekomst ondersteunt zorgorganisaties in de transitie naar toekomstbestendige verpleegzorg. ‘Langdurende zorg thuis’ is een belangrijk thema binnen dit programma, met onder andere aandacht voor het vergroten van het aanbod van Wlz-zorg thuis. Het organiseren van een Leergang Langdurende zorg thuis is een van de vormen van ondersteuning die we op dit thema bieden.

Deze verdiepende module is bedoeld voor organisaties die:

  • de basismodule van de Leergang Langdurende zorg thuis hebben gevolgd, of
  • de Masterclass VPT in de wijk hebben gevolgd, of
  • reeds ervaring hebben met VPT

De module is geschikt voor zorgverleners, welzijnsmedewerkers, teamleiders, kwaliteitsmedewerkers en stafmedewerkers van zorgorganisaties in de ouderenzorg.

Datum, tijd, locatie

  • Datum: maandag 18 maart 2024
  • Tijd: 10.00 – 12.30 uur
  • Locatie: Online
  • Deelname aan de leergang is kosteloos

Aanmelden

De module ‘VPT in de wijk en het samenspel met informele zorg’ wordt ook aangeboden op maandag 13 mei 2024.

Meer weten

Locatie

Online

Deel deze pagina via: