Zuid-Europese zorgprofessionals aan de slag in Kennemerland

Geplaatst op: 13 september 2019
Laatst gewijzigd op: 30 september 2019

Gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen uit Zuid-Europa die in hun eigen land geen baan kunnen krijgen, komen in de regio Kennemerland een deel van de behoefte aan zorgpersoneel opvullen. Zorgaanbieders Sint Jacob, Kennemerhart, Zorggroep Reinalda en Viva! Zorggroep tekenden hiertoe een contract met EMTG en Randstad .

Op verschillende manieren wordt in Nederland oplossingen gezocht voor de arbeidsmarktproblematiek binnen de ouderenzorg. De inzet van ‘woonhulpen’, ‘aandachtzorgers’, en vrijwilligers en mantelzorgers helpt hierbij, maar er is meer nodig om goede zorg te kunnen blijven leveren. Daarom hebben de zorgorganisaties zich georiënteerd op de gezamenlijke inzet van verzorgenden en HBO opgeleide verpleegkundigen uit Zuid-Europa. Eerder deden andere zorgorganisaties al goede ervaringen op met de inzet van Zuid-Europese zorgprofessionals.

BIG geregistreerd

Vanaf januari 2020 starten 18 zorgprofessionals bij de deelnemende ouderenzorgorganisaties. De kandidaten krijgen van EMTG en Randstad een intensieve begeleiding voordat ze starten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De zorgprofessionals volgden in het land van herkomst al een intensieve taalcursus en zijn BIG geregistreerd na een korte periode in Nederland. Ze krijgen tevens hulp met hun huisvesting. Een deel daarvan wordt verzorgd door woningcorporatie Elan en een deel van de zorgprofessionals wordt gehuisvest op een aparte verdieping van Schalkweide, een woonzorgcentrum van Sint Jacob.

Overschot

In het land waar de verzorgenden en verpleegkundigen wonen, zijn ze werkzoekend. Bij hen is er sprake van overschot op de arbeidsmarkt en een beperkt toekomstperspectief. Er worden geen medewerkers uit landen met een eigen te kort aan zorgprofessionals geworven.

Bron: Zorggroep Reinalda

Meer weten